Connie Hedegaard: Rederierne er dumpet i bedre skibsdesign
EUs klimakommissær Connie Hedegaard mener, at skibsrederne til dels kan takke sig selv for, at EU er på vej med regler, der skal begrænse udledningen af CO2 fra danske og europæiske skibe.
Klimakommissæren siger til ShippingWatch, at det alene er nogle aktører, der gør sit til at begrænse udledningen af CO2, men at der kan gøres meget mere fra industrien.
"Nogle aktører i den maritime sektor har handlet for at begrænse deres udslip af drivhusgasser. En ny undersøgelse fra DTU viser imidlertid, at effektiviteten i nybyggede skibe ikke blev forbedret fra 1990 til 2010. Tværtimod. For de vigtige skibstyper som tankskibe og tørlast, faldt effektiviteten med omkring 5-10 procent. Så der kan helt sikkert gøres mere fra industriens side," lyder det fra Connie Hedegaard.
"Det går for langsomt"
Danmarks Rederiforening har for nylig sendt sit høringssvar til EU i forbindelse med den klimaregulering, som Connie Hedegaard arbejder med for skibsfarten lige for tiden. Rederiforeningen havde - lige som ICS, The International Chamber of Shipping - foretrukket, at der blev vedtaget globale regler igennem IMO, men Rederiforeningen har også erkendt, at arbejdet i IMO går langsomt. Efter at IMO vedtog regler for et mere miljørigtigt design af nye skibe sidste sommer, er der ikke sket meget i IMO-regi.
Synes du, at IMO gør nok for, at industrien kan leve op til de politiske krav og ønsker om en renere industri?
"Vedtagelsen af "The adoption of the Energy Efficiency Design Index (EEDI)" og "The Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP)" i juli 2011 viser, at IMO kan levere resultater. Men de videre skridt har været ret langsomme. For eksempel har det ikke været muligt endnu at blive enige om nogle foranstaltninger til eksisterende skibe, og fremskridt inden for markedsbaserede foranstaltninger har været begrænsede. Man skal dog ikke glemme andre resultater fra IMO, som sigter på at forbedre shippingindustriens bidrag til et bedre miljø, så som regler for at reducere udledningen af svovl og NOx, som har stor betydning, når det gælder den forurening, der påvirker vores helbred," siger Connie Hedegaard.
Helst global aftale
EU sigter også selv efter en global aftale, som man mener, er den bedste løsning for en global industri. Men klimakommissæren mener, det kan blive nødvendigt, at en regional spiller som EU sætter dagsorden for at få resten af verden med:
"Når det drejer sig om at reducere yderligere udledning af drivhusgasser, er vores foretrukne løsning et globalt system via IMO, fordi enhver europæisk vedtagelse kun vil dække en del af den globale udledning, da Europa kun står for tredjedel af den globale emission. Men et regionalt initiativ kan skubbe på global handling. Kravet om dobbeltskrog på tankskibe som forløber for den internationale dagsorden er et godt eksempel på det," siger klimakommissæren.
EU-Kommissionen arbejde med fire modeller for forurening fra skibsfarten og ventes at komme med sit endelig forslag til efteråret.
De danske redere er modstandere af en kvoteordning a la den, der gælder for luftfarten og henviser bl.a til den truende handelskonflikt fra Indiens og USAs side pga. luftfartsaftalen. Rederiforeningen er derimod fortaler for, at der bliver lagt en mindre afgift på bunker, og at pengene så indgår i en klimafond. Vel at mærke, hvis forslaget bliver løftet til globalt niveau.
ICS kritiserer EUs klimaplan for skibsfarten
Skibsrederne presses til EU-klimaaftale efter skuffelse i IMO
Connie Hedegaard: Shipping companies have failed to improve ship design