Maersk Line: Miljøsyndere skal betale mest
EU bør hellere bruge kræfterne på at få en global klimaaftale på plads for skibsfarten, end på at udarbejde en regional aftale, mener Maersk Line.
"CO2 er et globalt problem, og derfor skal CO2-regulering af skibsfarten vedtages globalt af den Internationale Maritime Organisation, IMO," sigerJacob A. Sterling, chef for klima og miljø i Maersk Line.
Klimakommissær Connie Hedegaard arbejder i øjeblikket med fire modeller for, hvordan CO2-udledningen fra skibsfarten kan begrænses mest muligt i EU. En af modellerne går ud på, at der lægges en afgift på bunkerolie. Pengene skal så indgå i en klimafond.
En brændstofafgift
Maersk Line har i længere tid presset på for, at IMO vedtager global CO2-regulering efter denne model – altså en brændstofafgift, som vil øge incitamentet til at investere i energieffektive skibe, som bruger mindre brændstof.
”Som udgangspunkt mener vi, at regional CO2-regulering er en dårlig ide. Vi ser langt hellere en global regulering, så vi bliver mødt med de samme krav over hele kloden. Regional regulering kan fjerne fokus på behovet for global regulering, og vi risikerer at ende med et kludetæppe af forskellige CO2-reguleringer, som peger i vidt forskellige retninger, og som er bøvlede at administrere for rederierne.” siger Jacob A. Sterling
”Optimalt set, så skal en CO2-regulering udformes, så energieffektive skibe tilgodeses. Det vil skabe et stort incitament for investeringer i energieffektive skibe. Det er sund fornuft og giver gode mening, at jo mindre CO2, skibene udleder, jo mindre skal de betale. For det betyder jo, at dem, der sviner mest, betaler mest."

Triple-E på vej
Maersk Line har 20 nye Triple-E skibe på vej. Det er ikke alene de største containerskibe, verden endnu har set, men også de mest energieffektive. Skibene har en kapacitet på 18.000 teu og leveres i perioden 2013-2015. Den første af i alt seks Triple-E i leveres i løbet af juli og august næste år, ni skibe følger i 2014 og fem i 2015.
Ligesom Danmarks Rederiforening må også Maersk Line erkende, at det har været svært at nå til enighed i IMO om en global aftale. Samtidig hæfter man sig dog ved, at IMO faktisk tog det første skridt sidste år med vedtagelsen af et energieffektivitets-indeks for nye skibe.
Store uenigheder i IMO
”Vi håber, at man snart når til enighed om en egentlig CO2-aftale for skibsfarten. EU har i længere tid sagt, at man vil udarbejde regional CO2-regulering, hvis ikke IMO kom frem til en global aftale. Og vi må jo desværre konstatere, at der stadig er store uenigheder i IMO”.
"EU har talt meget for at udvide unionens kvoteordning (ETS) til også at omfatte skibsfarten. Det synes vi er en meget dårlig ide. Kvoteprisen svinger meget, hvilket gør det meget svært at forudsige vores brændstofudgifter, som jo udgør en meget stor del af vores samlede driftsomkostninger. Dertil kommer, at ordningen er svær at administrere, og vi frygter, det vil være for nemt at omgå den.”
”Hvis EU skal udarbejde regulering af CO2 for skibe, så bør man lægge sig tæt op ad de forslag, der er på bordet i IMO, og skrive ind i aftalen, at den fjernes igen, så snart en global aftale er forhandlet på plads.”
Skibsrederne presses til EU-klimaaftale efter skuffelse i IMO
Smedegaard: Timingen for Triple-E er perfekt