ShippingWatch

Optakt til Maersk-regnskab: Analytikere øjner opjustering

Analytikerne vil fokusere på containerdivisionen og eventuelle ændringer af forventningerne til 2012-resultatet, når Maersk-gruppen fremlægger regnskab onsdag morgen.

Når A.P. Møller - Mærsk fremviser tallene for første kvartal, vil der endnu en gang være fokus på containerdivisionen, og ikke mindst guidance for hele året. Foråret har været præget af markante ratestigninger, og mens A.P. Møller - Mærsk notorisk er konservative, når der skal meldes ud om fremtiden, har analytikerne allerede indregnet en voldsomt forbedring af resultatet i divisionen.

Samlet for koncernen venter markedet ifølge SME Direkt en omsætning på 80 mia. kr. mod 79,1 mia. kr. i samme periode sidste år, mens driftsresultatet, EBITDA, ventes at falde til 15,9 mia. kr. fra 22,5 mia. kr. Resultatet før skat ventes at falde til 7,7 mia. kr. fra 15 mia. kr. Det er dog udløst af, at kollapset i containerraterne i 2011 først kom i andet halvår, og at Maersk Line derfor var stærkt overskudsgivende i første kvartal sidste år.

"Vi kommer til at kigge på guidance i container før alt andet. Spørgsmålet er, om Mærsk føler sig så trygge ved deres "back in black"-strategi, at de tør styrke ordlyden i forventningerne," siger A.P. Møller - Mærsk-analytiker hos Alm. Brand Jesper Christensen til Ritzau Finans.

Uld i mund

Koncernen opgiver ikke forventninger i tal. For 2012 venter man på koncernniveau et "positivt resultat", men lavere end i 2011, hvor man tjente 18,1 mia. kr. før minoriteter. For containerforretningen lød den seneste forventning på et "negativt" resultat. Siden da er spotraterne på den store rute fra Asien til Europa dog mere end fordoblet til omkring 1800 dollar.

"Forventninger bliver nødt til at blive omformuleret til noget mere positivt, for de var meget negative ved årsskiftet. Men jeg tror ikke, de kommer ud og indikerer overskud for året, for de er meget konservative. Vi så samtidig et ratefald i sidste uge, hvilket nok får dem til at tage kanterne af guidance. Jeg tror, de kommer til at have uld i mund, og det kan vi også se hos andre rederier, der er varsomme med optimismen," siger Jesper Christensen.

Sydbank venter dog en mærkbar opjustering, og ser A.P. Møller - Mærsk opjustere forventningerne til Maersk Line til "et mindre overskud" og for hele koncernen til et overskud højere end i 2011.

Løftede estimater

Mens Mærsk ventes at være varsomme, har analytikerne rykket deres estimater gevaldigt for bundlinjen i A.P. Møller - Mærsk. Mens medianestimatet ved årsregnskabet i februar lå på 14,1 mia. kr., er det nu 24,9 mia. kr. Ved årsskiftet var laveste estimat minus 4,5 mia. kr. og højeste et plus på 34 mia. kr. Nu, tre måneder efter, er laveste estimat et overskud på 10,5 mia. kr. og højeste et plus på 32,7 mia. kr. I containerforretningen ses nu et overskud på 4,3 mia. kr., omend estimaterne spænder fra et minus på 3,1 mia. kr. til et plus på 12,2 mia. kr.

For olieforretningen estimerer analytikerne i første kvartal en omsætning på 14,9 mia. kr. og et overskud på 2,7 mia. kr. mod henholdsvis 16,8 mia. kr. og 2,8 mia. kr. i første kvartal af 2011. For hele 2012 ser analytikerne en omsætning på 59,1 mia. kr. mod 67,6 mia. kr. i 2011, efter at Maersk Oil skuffende fortalte i årsregnskabet, at der ventes et produktionsdyk på 20 pct. i 2012.

Oliedivisionens bundlinjen ventes af analytikerne at ende på 12,7 mia. kr. i 2012 mod 11 mia. kr. i 2011. Det på trods af, at Maersk Oil selv venter et resultat "betydeligt under 2011-resultatet". I mellemtiden har Maersk Oil dog vundet en større skattesag i Algeriet.

"Jeg venter en gennemsnitlig oliepris på 111 dollar i 2012. Mere interessant bliver det, om de kommer med mere præcise tal for deres oliereserver. Kommer de med oliereservetal, vil det være vældigt interessant, og det vil gøre det lettere at regne ud, hvad Maersk Oil & Gas er værd. Det kunne godt blive en joker," siger Jesper Christensen.

Aktien i A.P. Møller - Mærsk er, på trods af vendingen i de for bundlinjen så vigtige fragtrater, ikke steget nært så meget som C20-indekset. År til dato er B-aktien steget med 6,8 pct. til niveauet 40.480 kr. mens C20 er steget 14,6 pct. Analytikerne vurderer da også, at aktien er attraktiv. Seks ud af 10 analytikere anbefaler "køb", mens to har "neutral" og to har "sælg". Det gennemsnitlige kursmål blandt ni analytikere er 48.200 kr., hvilket spænder fra 39.000 til 55.000 kr.

Seks af analytikerne anbefaler "køb/akkumuler" på Mærsk-aktierne, to siger "hold/neutral," og to anbefaler "sælg/reducer." Det gennemsnitlige kursmål lyder på 48.200 kr.

Regnskabet offentliggøres onsdag 16. maj omkring kl. 8.00.

RITZAU FINANS

Platou: Maersk-Line i plus for hele 2012

Kan Mærsk løfte forventningerne onsdag? 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs