ShippingWatch

Asien: Stigende energiomkostninger skaber frygt

Højere energiomkostninger og faldende profit får måske investorerne til at frygte, at økonomien taber pusten.

Kina har hævet oliepriserne, og det sætter fornyet skub i bekymringerne om, at den kinesiske økonomi, der er verdens hurtigst voksende, måske er ved at sætte farten ned. Dertil skal det lægges, at Kinas premierminister, Wen Jiabao, tidligere på måneden offentliggjorde, at man har nedjusteret Kinas økonomiske
vækstmål til 7,5 pct.
"Højere energiomkostninger og faldende profit får måske investorerne til at frygte at økonomien vil sløve endnu mere ned,"lyder det fra fundmanager, Dai Ming, fra Shanghai Kingsun Investment Manangement & Consulting.

Men udviklingen i Kina er kun den ene forklaring på, at de asiatiske aktier faldt tirsdag morgen. En anden indflydelsesrig faktor er, at en repræsentant fra den Amerikanske Centralbank har udtalt, at den amerikanske økonomiske optur stadig er risikofyldt.
"Det er alt for tidligt at konkludere, at vi er nået ud af mørket," sagde præsident for den Amerikanske Centralbank i New York, William Dudley, i sin tale mandag.
Det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks, med udtagelse af de japanske børser, ligger til en tilbagegang på 0,5 pct. med få timers handel igen
på et par af regionens børser.

Brændstofpriser

Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225 og Topix-indekset, også i Tokyo, er lukket pga. den nationale helligdag, Spring Equinox Day. Det australske
ASX-200-indeks faldt med 0,37 pct. I Taiwan gik Taiex-indekset i minus med 0,89 pct., og det førende indeks i Sydkorea, Kospi, faldt med 0,24 pct.
I Kina dykker aktierne for første gang i tre dage efter, at regeringen har hævet benzinprisene og overskuddet i statsejede selskaber har vist et fald i årets første to måneder. Overskuddet er dykket hele 11 pct. ifølge det kinesiske finansministerium, mens indtægterne er steget 9,9 pct. Det får de kinesiske børser i Shanghai og Shenzhen til at opleve et fald på henholdsvis 1,38 pct. og 2,19 pct.
I Hong Kong falder aktierne også for første gang i tre dage igen på grund af udviklingerne i Kina og USA.

Korrektion af markedet

"Overordnet set er markedet ved at blive korrigeret efter de seneste stigninger, og ejendomsaktierne vil begrænse gevinstmulighederne. Jeg tror dog ikke, at der bliver tale om et frit fald. Sammenlignet med tredje kvartal sidste år er den systematiske risiko i Europa faldet. De globale makroøkonomiske omgivelser er mere stabile nu, udtaler strateg, Linus Yip, fra First Shanghai Securities til Bloomberg News.

RITZAU FINANS

Mere fra ShippingWatch

To flydende gasterminaler rykker til Europa

Europa kan se frem til at modtage to flydende terminaler til import af LNG i de kommende måneder for at erstatte gas fra Rusland. Blandt andet vil Golar LNG omdanne et LNG-tankskib til en terminal.

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs