ShippingWatch

Sydbank: Olieskøn skæmmer Maersk-regnskab

A.P. Møller - Mærsk blev reddet af olieforretningen i 2011, men Gruppens mest profitable forretningsområde skuffer i 2012, og det er baggrunden for den kedelige medfart Mærsk-aktien har fået mandag morgen.

Foto: Maersk

- Den største overraskelse er, at Mærsk siger, at produktionen falder 20 pct. i 2012, og at det vil medføre en markant lavere indtjening, siger senioranalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, til Ritzau Finans.

Han peger på, at Mærsks olieforretning tjente 11 mia. kr. i 2011, og at et betydeligt fald derfor må antages at sende resultatet i olie & gasforretningen væsentligt under konsensusforventningerne for 2012 om et resultat på 9,8 mia. kr.

Analytikernes fejlskøn skyldes øjensynligt manglende indblik i Mærsk Oils kontrakter i Qatar. Produktionsnedgangen forklares således hovedsageligt med, at gruppens andel af produktionen i Qatar vil falde betragteligt på trods af, at det nuværende produktionsniveau i omegnen af 300.000 tønder olie om dagen ventes at fortsætte. Dertil kommer en naturlig modning af felterne i såvel den danske som den britiske del af Nordsøen. Samlet ventes Mærsks gennemsnitlige daglige andel af olieproduktionen at falde fra 333.000 tønder i 2011 til omkring 265.000 i 2012.

Mens udsigterne i olieforretningen skæmmer Mærsks årsregnskab, bør det til gengæld ikke komme bag på markedet, at A.P. Møller - Mærsk også venter et underskud i containerforretningen i 2012, trods den seneste tids annoncering af rateforhøjelser på henholdsvis 775 dollar pr. teu pr. 1. marts og 400 dollar pr. teu 1. april.

- Mærsk kan selvfølgelig ikke begynde at indregne nogle rateforhøjelser, som er annonceret, men som man ikke har set er gennemført. Så der er plads til overraskelser, måske endda store overraskelser, konstaterer Jacob Pedersen.

Mærsks containerforretning kom ud af 2011 med et underskud på 2875 mio. kr., hvilket var større end

estimeret af analytikerne, der forudså et tab på 2238 mio. kr., ifølge SME Direkt.

Olieforretningens resultat på 11,0 mia. kr. var til gengæld 0,7 mia. kr. bedre end ventet. Det samlede aktionærresultat blev 0,5 mia. kr. større end ventet og landede på 15,2 mia. kr.

Ritzau Finans

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs