Kvindelig Mærsk-chefsteward straffes for seksuelle krænkelser

En kvindelig Mærsk-chefsteward har i tre tilfælde seksuelt krænket en mandlig steward og straffes nu af den amerikanske kystvagt. Hun vil ikke blive genansat, siger Mærsk.

Tre gange gik en kvindelig Mærsk-chefsteward løs på en mandlig stewardassistent med det formål, at ”misbruge, ydmyge, chikanere og nedværdige” ham for at ”vække eller tilfredsstille” sin egen ”sexlyst”.

Det konstaterer den amerikanske kystvagt, US Coast Guard, i en afgørelse fra 1. februar 2023.

Her accepterer den kvindelige chefsteward V. Robinson en straf, der fratager hende retten til at arbejde som merchant mariner og desuden pålægger hende at efterleve flere andre sanktioner.

”Mærsk sætter pris på USCG’s handlinger, der holder søfarende ansvarlige for seksuelle krænkelser og alle former for chikane,” skriver Maersk Line Limited til ShippingWatch som en kommentar til kystvagtens afgørelse i sagen mod chefstewarden.

Mærsk og det amerikanske datterselskab Maersk Line Limited har de seneste to år måttet se flere sager om seksuelle krænkelser, sexchikane og overfald blive rullet op i medierne og via de amerikanske søfartsmyndigheder.

Femte Mærsk-sag med krænkelser i USA

Krænkelsessagen mod den nu tidligere Mærsk-chefsteward er den femte sag, som involverer Mærsks amerikanske datterrederi, Maersk Line Limited. 

De fire andre sager handler bl.a. om en krænket tidligere chefkok, to tidligere skibskadetter, Hope Hicks og den anonyme ”Midshipman Y”. Hope Hicks blev voldtaget og den anden kvinde seksuelt krænket på Mærsk-skibet Alliance Fairfax i henholdsvis 2019 og 2021.

I den nye sag var den kvindelige chefsteward V. Robinson i 2018 ansat på det USA-flagede skib USNS Mendonca, som opereres af selskabet U. S. Marine Management Inc. (USMMI). 

USMMI er et datterselskab under Maersk Line Limited og godkendt til at udføre transportopgaver for den amerikanske stat på kontrakt.

Ved tre tilfælde krænkede den kvindelige, nu tidligere Mærsk-chefsteward en mandlig stewardassistent den 13.- 17.- og 25. januar 2018.

Det skete bl.a. ved, at hun med vilje ”greb stewardassistenten i taljen og pressede sine bryster mod hans ryg (med tøj på) uden stewardassistentens tilladelse og med den hensigt at misbruge, ydmyge, chikanere, nedværdige ham og/eller vække eller tilfredsstille [sin egen] sexlyst,” hedder det i sagsfremstillingen.

”Uanset hvem og hvor du er, skal du som Mærsk-medarbejder altid føle dig tryg. De seksuelle chikane-sager, vi har set, er totalt uacceptable og går imod vores værdier og alt, hvad vi tror på som virksomhed,” skriver Maersk Line Limited.

Skal deltage i behandlingsprogram

Den kvindelige, tidligere chefsteward har ikke været ansat hos Mærsk siden 2018 og vil heller ikke blive det i fremtiden.

”Med hensyn til den nævnte sag kan vi bekræfte, at V. Robinson ikke er berettiget til genansættelse af Maersk eller datterselskaber.”

Ifølge kystvagtens straf, som V. Robinson har accepteret, vil hun skulle deponere sit såkaldte Merchant Mariner credential (MMC-licens) i en måned. 

Derudover skal hun overholde en 24 måneders ”prøvetid”, for at bevare sin MMC-licens og skal vurderes af en autoriseret psykolog. Rapporten herfra skal overgives til kystvagten.

Den tidligere Mærsk-chefsteward forpligtes til at følge et ”rehabiliterings- og/eller behandlingsprogram,” som anbefales af psykologen. Sidst men ikke mindst skal hun deltage i et certificeret eller akkrediteret kursus i forebyggelse af seksuel chikane, hedder det i afgørelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også