ShippingWatch

EU og Storbritannien er enige om nye brexit-ændringer

EU og Storbritannien har aftalt juridiske bindende tilføjelser til Storbritanniens brexitaftale. Partiet Labour afviser ændringerne og opfordrer til at stemme nej.

Storbritanniens premierminister Theresa May.

EU og Storbritannien er enige om at finde alternative løsninger på grænseudfordringerne mellem Irland og Nordirland ved udgangen af 2020.

Det oplyser den britiske premierminister, Theresa May, og Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, på et pressemøde mandag aften i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Theresa Mays udtrædelsesaftale skal - med de nye tilføjelser – tirsdag igen stå sin prøve i det britiske Underhus. Det er uvist, hvornår tirsdagens afstemning kommer til at finde sted.

Ved hendes tidligere forsøg blev den klart stemt ned, og May har derfor brug for flere indrømmelser for at overbevise de britiske parlamentsmedlemmer.

Her var det netop udfordringerne med, hvorvidt der ville opstå en hård grænse mellem Irland og Nordirland, som spillede ind.

"Der var brug for juridisk bindende ændringer til aftalen. Dem er vi i dag blevet enige om," siger Theresa May på pressemødet.

Ifølge Mays erklæring er der tale om en supplerende aftale med samme juridiske vægt som selve brexitaftalen. Den supplerende aftale skal sikre, at EU "ikke kan handle med intentionen om at anvende bagstopperen på ubestemt tid".

Premierministeren tilføjer, at hun tirsdag vil uddybe detaljerne i det britiske parlament i London.

"Nu er det tid til at rykke sig sammen og bakke op om den forbedrede aftale og levere det resultat, som det britiske folk har stemt for," siger hun.

Den irske premierminister, Leo Vardaker, har allerede nikket godkendende, fortæller Jean-Claude Juncker.

"Jeg har talt med regeringslederen her til aften, som er klar til at acceptere den her løsning for at sikre en overordnet aftale," siger kommissionsformanden.

Samtidig har han en bøn - og en trussel - til det britiske parlament.

"Valget er klart: Det er den her aftale, ellers sker brexit måske slet ikke. Lad os få Storbritannien ud på en ordentlig måde."

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Juncker samtidig i et brev til EU-præsident Donald Tusk understreget, at Storbritannien må være ude af EU inden europaparlamentsvalget, der afvikles 23.-26. maj i hele EU. Hvis ikke briterne er udtrådt på det tidspunkt, skal der også holdes valg til Europa-Parlamentet i Storbritannien.

Mandagens møde mellem Juncker og May fandt sted i Strasbourg, fordi EU-Parlamentet i denne uge har samling i den østfranske by.

Labour afviser ændringer

Storbritannien og EU's nye brexitændringer indeholder ikke tilnærmelsesvis nogen af de ændringer, premierminister Theresa May havde lovet parlamentet.  Det siger oppositionsleder Jeremy Corbyn fra Labour sent mandag aften.

Han opfordrer parlamentet til igen at stemme nej til premierminister Theresa Mays udtrædelsesaftale, der tirsdag skal stå sin prøve i det britiske Underhus.

"Premierministerens forhandlinger har fejlet," siger Jeremy Corbyn i en pressemeddelelse.

"Derfor må medlemmer af parlamentet afvise denne aftale i morgen," udtaler Labour-lederen.

Irlands premierminister, Leo Varadkar, vil først tirsdag morgen kommentere de nye tilføjelser i Theresa Mays udtrædelsesaftale.Det fortæller hans transportminister, Shane Ross, sent mandag aften.

"Alle her håber, at den (udtrædelsesaftalen, red.) vil blive stemt igennem i Underhuset i morgen (tirsdag, red.)," siger han til journalister.

Formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker sagde tidligere mandag, at han allerede havde talt med Leo Varadkar, som ifølge Juncker er klar til at acceptere de nye ændringer for at sikre en overordnet aftale.

Det nordirske parti Democratic Unionist Party (DUP) vil studere tilføjelserne i Theresa Mays aftale med EU nøje.

Det siger det nordirske partis næstformand, Nigel Dodds.

"Alt det her skal analyseres meget omhyggeligt. Vi har endnu ikke set den præcise tekst," siger han sent mandag aften.

DUP er støtteparti til den britiske regering. Alligevel stemte partiet nej, da Mays aftale første gang var til afstemning i det britiske Underhus i januar.

Her de seks vigtigste punkter for de europæiske redere de kommende år

OECD sænker sine forventninger til verdensøkonomien

Smedegaard om sit DFDS-exit: Timingen er rigtig god trods brexit-uro 

Mere fra ShippingWatch

Ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Dansk frigat dræbte fire formodede pirater i Guinea, Dan-Bunkering sagen fortsatte i Odense, stor millionregning endte hos Lauritzen, og IMO afholdt klimamøde i en uge, hvor ShippingWatch gjorde status på et hektisk tredje kvartal for containerrederne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs