ShippingWatch

Kina lægger de første våben i handelskrig og skærer i biltolden

Kineserne har nu taget det første skridt i en opblødning i den verserende handelskrig mellem Kina og USA og har reduceret tolden på amerikanske biler fra 40 til 15 pct. samt indvilget i at købe flere amerikanske produkter, skriver flere medier.

Foto: /ritzau/AP/Mark Schiefelbein

Kineserne har nu taget det første skridt i en opblødning i den verserende handelskrig mellem Kina og USA og har reduceret tolden på amerikanske biler fra 40 til 15 pct. samt indvilget i at købe flere amerikanske produkter, skriver flere medier.

Med nedsættelsen er Kina tilbage ved niveauet fra tidligere i år.

Sent tirsdag kunne den amerikanske præsident, Donald Trump, så også fortælle, at Kina var i gang med at købe et stort parti amerikanske sojabønner, og at handelsforhandlinger med Beijing allerede var i gang via telefon. Til Reuters sagde Trump, at den kinesiske regering var "tilbage på markedet" for at købe sojabønner.

Det var dog ikke det billede, der tegnede sig på markedet for sojabønner i Chicago, der blev ramt, efter at kineserne i juli indførte en told på 25 pct. på amerikanske sojabønner. Men Trump var af en anden opfattelse:

"Jeg har lige hørt i dag, at de køber enorme mængder sojabønner. De begynder lige nu," sagde præsidenten til Reuters.

Svært at mødes

Men på trods af de første spæde tilnærmelser til forhandlinger med USA, så vil topembedsmænd fra de to lande først mødes til januar, skriver Financial Times.

Den kinesiske vicepremierminister, Liu He, har drøftet en tidsplan for handelsforhandlinger med den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin - og selv om flere amerikanske virksomheder gerne så, at Lie He kom til Washington hurtigst mulig, så har personer med kendskab til sagen sagt til Financial Times, at vicepremierministeren ikke kommer i år - især fordi den amerikanske juleferie står for døren.

Samtidig holder en række vigtige økonomiske begivenheder ham i Kina - og kilder tæt på siger til avisen, at de to ting gør det næsten umuligt at mødes personligt.

Oveni kommer, at Kina lukker ned i flere dage i februar i forbindelse med fejringen af det kinesiske nytår.

Handelskrigen blev sat på pause med G20-topmødet tidligere på måneden, da Donald Trump, og Kinas præsident, Xi Jinping, blev enige om at udskyde en planlagt forhøjelse af told på kinesiske varer gældende fra nytår. Amerikanerne havde varslet en forhøjelse af tilden på kinesiske varer til 25 pct. fra de nuværende 10 pct.

Ved den lejlighed blev handelskrigen, der har været i gang det meste af 2018, sat på pause i 90 dage frem til 1. marts.

Kina er sikker på aftale med USA i løbet af toldpause på 90 dage 

Kina rygtes på vej til at genoptage import af amerikansk soja 

Våbenhvile mellem Xi og Trump fjerner langt fra usikkerheden i containerindustrien 

Mere fra ShippingWatch

Sidste uges vigtigste historier på ShippingWatch

Dansk frigat dræbte fire formodede pirater i Guinea, Dan-Bunkering sagen fortsatte i Odense, stor millionregning endte hos Lauritzen, og IMO afholdt klimamøde i en uge, hvor ShippingWatch gjorde status på et hektisk tredje kvartal for containerrederne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs