ShippingWatch

Xi Jinping: Der er ingen vindere af en handelskrig

Den kinesiske præsident Xi Jinping er ude med skarp kritik af den amerikanske handelspolitik kort før et topmøde, hvor handelskrigen er en del af dagsordenen.

Donald Trump og Xi Jinping.

Kinas præsident, Xi Jinping, fordømmer USA's handelspolitik forud for et topmøde, hvor handelskrisen mellem USA og Kina forventes at præge dagsordenen.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

"Vi skal sige nej til protektionisme og enegang," lyder det lørdag fra præsidenten i en tale.

"Forsøg på at bygge barrierer og stoppe tætte økonomiske bånd arbejder imod de økonomiske love og historiens tendenser. Det er en kortsigtet tilgang, som er dømt til at fejle."

Ordene faldt lørdag i forbindelse med åbningen af weekendens Apec-topmøde i Papua Ny Guinea.

Apec (Asia-Pacific Economic Cooperation) er en økonomisk og politisk samarbejdsorganisation for 21 lande ved Stillehavet og i Asien.

USA og Kina har bekriget hinanden på handel gennem det meste af 2018.

Handelsstriden mellem de to Apec-medlemmer har fået eksperter til at advare om katastrofale følger for den globale økonomi.

Xi Jinping advarer mod en øget eskalering af den allerede igangværende handelskonflikt.

"Historien har vist, at konfrontationer - uanset om det er i form af en kold krig, en varm krig eller en handelskrig - ikke skaber nogen vindere," siger han.

USA's vicepræsident, Mike Pence, svarer igen på Xi Jinpings tale ved at rette konfrontatoriske bemærkninger mod Kina ved åbningen af topmødet.

Pence kritiserer i sin tale blandt andet Kinas "uigennemskuelige" diplomati og truer med at yderligere told kan blive indført på kinesiske varer.

"Vi har indført told på kinesiske varer til en værdi af 250 milliarder dollar, og det tal kan blive mere end fordoblet," lyder det fra den amerikanske vicepræsident.

"Vi håber på det bedste, men USA vil ikke ændre kurs, før Kina ændrer sin."

Amerikanerne har lagt told på kinesiske varer til en værdi af omkring 250 milliarder dollar, hvilket svarer til omtrent halvdelen af al Kinas eksport til USA.

Kineserne har svaret igen med et lignende tiltag, som rammer amerikanske varer til en værdi af 60 milliarder dollar. Det svarer også til cirka halvdelen af USA's eksport til Kina.

HMM efter tredje kvartal: Handelskrig truer voluminer 

USA og Kina nærmer sig hinanden – men har lang vej igen 

J. Lauritzen venter fremgang for tørlast trods handelskrig 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Maersk og 22 andre rederier fik bøder af Sydkoreas konkurrencemyndighed, tank- og tørlastrederiet Norden vil stadig købe ”sorte” skibe, og Hafnia kan få svært ved at finansiere skibskøb fra konkurrent.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs