ShippingWatch

Medie: May tæt på aftale om blødt brexit

Den britiske premierminister er angiveligt klar til en brexit-aftale, der langtfra vil frigøre Storbritannien fra EU.

Foto: Henry Nicholls/Ritzau Scanpix

LONDON

Premierminister Theresa May er angiveligt tæt på at sikre sig en aftale med EU om brexit. Aftalen vil være et meget blødt brexit, hvor Storbritannien i de kommende år binder sig yderst tæt til EU, skriver den toneangivende avis The Sunday Times. Der vil være mulighed for mere selvstændighed hen ad vejen, men det afgøres først i en såkaldt overgangsperiode.

Nyheden følger i kølvandet på de seneste par ugers tegn på en snarlig aftale, som Jyllands-Posten beskrev fredag.

Aftalen er langt fra det brexit, som EU-modstanderne drømmer om. Men måske kan May alligevel få den igennem parlamentet. Flere medier har beskrevet, at der på brexit-fløjen er en stigende frygt for, at man – hvis man stemmer Mays aftale ned – vil få skylden for det kaos, der forventes at udbryde efter brexit-dagen, den 29. marts, hvis Storbritannien forlader EU uden nogen aftale.

95 pct. af skilsmisseaftalen med EU er allerede klar, har Theresa May fortalt parlamentet. De sidste 5 pct. indeholder den alvorlige knast om Nordirland, som har vakt hovedbrud i over to år.

To års hovedbrud

Når Storbritannien forlader EU, vil der som udgangspunkt opstå en hård grænse til EU-landet Irland. Men på grund af Langfredagsaftalen fra 1998, der sluttede den nordirske borgerkrig, ønsker man ikke at have en hård grænse mellem det britiske Nordirland og Republikken Irland. 

Her gik Theresa May sidste år med til et ”bagstop”, der går ud på, at medmindre man finder en anden løsning, så forbliver Nordirland i en toldunion med EU, hvilket kan holde grænsen til Irland totalt åben som i dag. May har senere forsøgt at lægge afstand til, hvad hun lovede EU, og som mange dengang ikke indså konsekvenserne af.

Problemet er, at løsningen sandsynligvis vil skabe en ny form for grænse, nu bare ude i Det Irske Hav mellem Nordirland og resten af Storbritannien. Det er stærkt upopulært hos Mays konservative på den måde at skære en bid af landet fra i økonomisk/toldmæssig henseende, og det er endnu mere upopulært hos det nordirske, protestantiske parti DUP, der sikrer May sit flertal i Underhuset. Partiet har som sin absolutte mærkesag, at Nordirland skal høre sammen med Storbritannien og ikke med Republikken Irland, der er katolsk.

Og her kommer The Sunday Times ind i billedet. For ifølge avisens mange kilder er løsningen på dette en aftale om et nyt bagstop, hvor hele Storbritannien bliver i en toldunion med EU. Dermed bliver der ikke nogen toldgrænse nogen steder.

Bedre end ingenting

En såkaldt regulatorisk grænse bliver undgået ved, at kontrollen af, om varer lever op til EU’s standarder, kan foretages på fabrikker eller i butikker og ikke på selve grænsestrækningen. En grænse for personer er ikke på tale på grund af en britisk-irsk aftale fra 1920’erne om fri indrejse mellem de to lande.

Efter den 29. marts næste år følger en overgangsperiode på knapt to år, hvor det meste forbliver som i dag. Perioden forlænges måske. I de to år eller mere skal Storbritannien og EU i detaljer blive enige om deres fremtidige handelsforhold, og her åbnes der tilsyneladende for, at forholdet bliver en frihandelsaftale som den, EU har med Canada (hårdt brexit), fremfor tæt tilknytning til EU, som Norge har (blødt brexit). Men det er kun en mulighed.

Allerede nu, sammen med skilsmisseaftalen, skal der laves en erklæring om fremtidens forhold. Men en del britiske politikere er bekymrede for, at de underskriver en bindende skilsmisseaftale med EU, der bl.a. giver EU et beløb på 39 mia. pund (330 mia. kr.), mens fremtiden kun er en erklæring. I Downing Street mener man dog, at en erklæring med alle EU’s regeringschefer er værdifuld.

Downing Steet 10 har sagt, at The Sunday Times-artiklen er "spekulation", men den flugter dog meget fint med Mays hidtidige udtalelser og planer.

Brexit-fløjen var søndag bemærkelsesværdigt stille om nyheden, selvom erklæringen om fremtiden kun indeholder en mulighed – og ikke en garanti – for et hårdt brexit på lang sigt. Måske er det et tegn på, at de er parate til at ”æde” aftalen, fordi en aftale om brexit trods alt er bedre end ingenting.

Brexit-forhandler har brug for "meget mere tid"

May på vej til topmøde: Vi har gjort store fremskridt

Mere fra ShippingWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 268 millioner britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Det var tid til procedure i Dan-Bunkering sagen, hvor anklageren kræver bøde- og fængelsstraf. 2022 tegner til at blive nyt hæsblæsende containerår, klima spillede afgørende rolle i Lasse Kristoffersens beslutning om jobskifte i en uge, hvor Norden lagde tørlast og tank sammen i ny struktur.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs