ShippingWatch

Miljøminister vil have styr på forurening fra krydstogtskibe

Der kommer flere og flere krydstogtskibe til Danmark. Nu vil miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen kortlægge luftforureningen fra de enorme skibe i Aahus og København.

Foto: IMO

Går man en tur langs havnene i København, er det ikke svært at få øje på de mange krydstogtskibe, der er begyndt at lægge til kaj i den danske hovedstad.

Men de mange skibe forurener både vandet og luften, og det er den forurening, som miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) nu vil have kortlagt.

"De enorme skibe forurener luften – også imens de ligger i havn. Det behøver man bare trække vejret ind i nærheden af et skib for at konstatere. Vi skal vide, hvor omfattende den luftforurening er, og derfor har jeg bestilt en kortlægning," siger Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Af meddelelsen fremgår det, at antallet af krydstogtskibe i Aarhus er syvdoblet siden 2010. I København bringer krydstogskibene over 800.000 turister med sig årligt, og det er godt for både byerne og Danmark, understreger ministeren.

Vil have mere grøn turisme

I samme ombæring lægger ministeren op til et nyt fireårigt internationalt samarbejde mellem bl.a. myndigheder, havne og turistorganisationer. Her er planen at undersøge, om man kan fremme grønnere krydstogtturisme i Østersøen og de øvrige danske farvande og på den måde mindske forureningen fra de mange krydstogtskibe.

"Skibene forurener ikke kun i havnene, hvor de lægger til. Luftforurening skader miljøet i hele det område, hvor skibene sejler," siger han.

Ministeren fremhæver de indre farvande fra Djursland til København som ekstra udsatte, og håbet er, at et samarbejde med Sverige og de andre Østersølande kan være med til at nedbringe forureningen her.

MAN henter rekordhøjt antal cruiseordrer 

Rederne tager for sig af Wärtsiläs miljøløsninger  

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Maersk og 22 andre rederier fik bøder af Sydkoreas konkurrencemyndighed, tank- og tørlastrederiet Norden vil stadig købe ”sorte” skibe, og Hafnia kan få svært ved at finansiere skibskøb fra konkurrent.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs