ShippingWatch

EU og Japan underskriver omfattende frihandelsaftale

Vi sender et klart budskab om, at vi står sammen mod protektionisme, siger EU-præsident Donald Tusk.

Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo

EU og Japan har tirsdag underskrevet en omfattende frihandelsaftale, som EU-præsident Donald Tusk kalder "et klart budskab" mod protektionisme.

Aftalen blev underskrevet af EU-Kommissionens øverste repræsentanter og af Japans premierminister, Shinzo Abe.

Den skaber en frihandelszone, som dækker næsten en tredjedel af verdens bruttonationalprodukt.

"Vi sender et klart budskab om, at vi står sammen mod protektionisme," siger Tusk efter underskrivelsen af aftalen, som er den største, der er forhandlet på plads af det indre marked.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger, at aftalen er et udtryk for tilliden til "fri og retfærdig handel. Vi viser, at vi bliver stærkere og bedre, når vi arbejder sammen."

Udtalelserne er en kritik af præsident Donald Trump, som har skabt bekymring blandt USA's allierede og vrede hos Kina ved at indføre nye store toldsatser.

Abe siger, at aftalen mellem EU og Japan viser verden Japans og EU's politiske vilje til at vise vejen frem som forkæmpere for frihandel på et tidspunkt, hvor protektionisme vinder frem.

"Stort set alle toldsatser bliver elimineret, og en lang række tekniske handelshindringer bliver fjernet, så det bliver på alle måder nemmere at sælge danske varer og serviceydelser på det japanske marked," siger Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri.

"Det er noget, vi ser meget frem til, for Japan er verdens tredjestørste økonomi," siger Peter Thagesen.

Danske virksomheder eksporterede i 2017 varer og tjenester til en værdi af godt 22 milliarder kroner til Japan.

Aftalen ventes at træde i kraft i begyndelsen af 2019.

Analytiker: Handelskrig en af de største risici for verdensøkonomi

IMF: Protektionisme undergraver den globale vækst 

Mere fra ShippingWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 268 millioner britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Det var tid til procedure i Dan-Bunkering sagen, hvor anklageren kræver bøde- og fængelsstraf. 2022 tegner til at blive nyt hæsblæsende containerår, klima spillede afgørende rolle i Lasse Kristoffersens beslutning om jobskifte i en uge, hvor Norden lagde tørlast og tank sammen i ny struktur.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs