Trump udskyder straftold på stål og aluminium en måned

USA udskyder beslutningen om at indføre straftold på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico til 1. juni. Samtidig er der indgået aftaler med en række andre lande.
Foto: Ritzau Scanpix/Mandel Ngan
Foto: Ritzau Scanpix/Mandel Ngan
AF RITZAU FINANS

Først om en måned skal der træffes en beslutning om, hvorvidt USA vil indføre straftold på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico. I nat dansk tid offentliggjorde Det Hvide Hus, at man har udskudt beslutningen, der ellers skulle være truffet 1. maj.

Samtidig er der indgået aftaler med Argentina, Australien og Brasilien. Det samme er tilfældet med Sydkorea. Detaljerne i disse aftaler vil blive færdiggjort inden for kort tid.

Det bekræfter Det Hvide Hus ifølge flere amerikanske medier.

"I alle disse forhandlinger er administrationen fokuseret på kvoter, der vil begrænse importen, forhindre omskibning og beskytte den nationale sikkerhed," oplyser Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet AP.

AP skriver videre, at en udsættelse af beslutningen forhindrer en potentiel handelskrig med Europa, mens USA forbereder sig på højspændte forhandlinger med Kina om handel i denne uge.

Donald Trump indførte i begyndelsen af marts en straftold på 25 procent på stål og ti procent på aluminium, men undtog Canada, Mexico, Brasilien, EU, Australien og Argentina midlertidigt.

Han begrundede straftolden med, at det er nødvendigt for at beskytte amerikanske metalproducenter mod uretfærdig konkurrence samt for at styrke den nationale sikkerhed.

Præsident Donald Trump havde givet EU og de andre allierede frem til 1. maj amerikansk tid til at prøve at forhandle sig fri af tolden. Eller måske til en mildere version.

De midlertidige fritagelser udløber tirsdag klokken 06.01 dansk tid.

Forvirrende proces

EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, har ikke lagt skjul på sin forvirring over processen.

"Vi ved ikke rigtig, hvad denne her tidsfrist betyder, og om det bare er en dato for, hvornår Trump vil gøre status over, hvordan landet ligger. Vi ved ikke, hvad de forventer sig af os," sagde Malmström til det svenske nyhedsbureau TT i slutningen af marts.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og andre har påpeget, at selv hvis EU går fri, så bliver verden ramt, hvis USA indfører en brandtold, der rammer skævt på lande og produkter.

Og vælger USA at indføre straftold på varer fra EU, har unionen allerede forberedt en række modtræk i form af mulig told på varer som peanutbutter, Levis-jeans og Harley Davidson-motorcykler.

Varerne synes at være nøje udvalgt til at ramme amerikanske delstater, hvor det kan gøre politisk ondt på Trump og Det Republikanske Parti.

Mexico og EU fjerner toldsatser i en ny handelsaftale 

EU undtaget fra USA's told på stål og aluminium 

Ultrabulk mærker de første konsekvenser af ulmende handelskrig 

Trump indfører straftold, men flere lande kan undslippe 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også