ShippingWatch

Kinesisk vækst kører på sporet trods handelskrig med USA

Selv om USA og Kina har indført forskellige tiltag, der skal begrænse samhandlen mellem de to lande, er der fortsat solid fremdrift i den kinesiske økonomi, lyder det fra økonomer.

Foto: /ritzau/AP

Den truende handelskrig ser ikke ud til at have berørt den kinesiske økonomi synderligt, viser nye tal. For selv om USA og Kina har indført forskellige tiltag, der skal begrænse samhandlen mellem de to lande, er der fortsat solid fremdrift i den kinesiske økonomi.

Det vurderer flere økonomer på bagkant af de seneste tal for Kinas vækst, der viste en stigning i bruttonationalproduktet, BNP, på 6,8 pct. i første kvartal.

"Vi hæfter os ved, at det særligt er de kinesiske forbrugere, der har trukket den økonomiske vækst i første kvartal. Det er positivt, at det netop er den indenlandske efterspørgsel, der holder den kinesiske økonomi oven vande," skriver makroanalytiker Kim Blindbæk fra Sydbank i en kommentar.

Den kinesiske regering har en officiel målsætning om en vækst på 6,5 pct. i år, hvilket vil være aftagende fra 6,8 pct. i 2017, men trods den positive start på 2018 vurderer Sydbank, at der bliver taget lidt af farten resten af året.

"Det skyldes primært kinesernes fortsatte arbejde for at bremse gældsvæksten i økonomien," skriver Kim Blindbæk.

Nordea venter også lavere vækst i år og peger på, at væksten i første kvartal var på 1,4 pct. sammenlignet med kvartalet før, hvor fremgangen lød på 1,6 pct.

"Det tyder på, at vækstmomentum er aftagende," skriver senioranalytiker Amy Yuan Zhuang, der peger på, at aktiviteten i Kina i år vil blive dæmpet af regeringens tiltag til at bremse en stor vækst på boligmarkedet.

Hun fremhæver desuden, at den verserende handelskonflikt med USA risikerer at ramme eksportvirksomhedernes salg.

"Trods alle de negative vækstfaktorer forventer vi ikke, at økonomien er i frit fald. Bortset fra regeringstiltag i form af infrastrukturinvesteringer vil privatforbruget fortsætte med at være den primære vækstdriver," skriver Amy Yuan Zhuang.

Bazookaen affyres næppe i handelskrigen med USA 

Håb om løsning af handelskonflikt efter Jinping-tale 

Kina lover mere åbenhed midt i handelsstrid med USA 

Trump truer Kina med straftold på yderligere 100 mia. dollars 

Mere fra ShippingWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 268 millioner britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Det var tid til procedure i Dan-Bunkering sagen, hvor anklageren kræver bøde- og fængelsstraf. 2022 tegner til at blive nyt hæsblæsende containerår, klima spillede afgørende rolle i Lasse Kristoffersens beslutning om jobskifte i en uge, hvor Norden lagde tørlast og tank sammen i ny struktur.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs