ShippingWatch

To Seatrade-direktører dømt for ophugning af fire skibe

I den første sag af sin art har retten i Rotterdam torsdag eftermiddag afsagt en bemærkelsesværdig dom over det hollandske reeferselskab Seatrade og to direktører for at have fået skibe hugget op på strande i Indien, Bangladesh og Tyrkiet.

Foto: Shipbreaking Platform

Retten i Rotterdam har torsdag eftermiddag dømt den hollandske reefer-specialist Seatrade og to af direktørerne til bøder på mellem 50.000 og 750.000 euro.

Det fremgår af en meddelelse om dommen fra retten (på hollandsk)

Derudover er direktørerne pålagt et forbud mod at udøve deres hidtidige erhverv. Mere specifikt må de må ikke "udøve et erhverv som direktør, rådgiver eller medarbejder i et rederi i et år."

En tredje direktør er blevet frikendt.

Sagen drejer sig om, hvad retten mener er ulovlig overførsel af fire reeferskibe fra EU til i første omgang Indien. Da skibene forlod havnene i Rotterdam og Hamborg i 2012, var det allerede meningen, at de skulle ophugges. Derfor burde de være defineret som skrot, også selvom de fortsat var "sødygtige, certificerede, forsikrede og operationelle."

Skibene endte med at blive hugget op på strande i Indien, Bangladesh og Tyrkiet. Retten har taget hensyn til, at det er første gang, der finder en sag sted om ansvaret for ophugning.

Også "selvom de skadelige konsekvenser af at hugge skibene op på stranden er vidtrækkende for miljø og sundhed og i betragtning af den store mængde farlige stoffer, der frigives under nedbrydningen og de ofte elendige arbejdsvilkår," som retten skriver.

Af samme grund valgte man at frafalde straf mod en af direktørerne.

I ngo'en Shipbreaking Platform er man glad for afgørelsen:

"Vi er meget tilfredse med dommen fra retten i Rotterdam. Den sender et klart signal om, at beskidt og farlig ophugning ikke længere vil blive tolereret," siger Ingvild Jenssen, grundlægger og direktør i Shipbreaking Platform.

Seatrade driver omkring 100 specialiserede skibe, og rederiet har sit kommercielle hovedkontor i Antwerpen i Belgien.

Anklagemyndigheden i Rotterdam havde krævet tre ledende medarbejdere dømt til seks måneders fængsel og en samlet bøde på 2,25 mio. euro.

Flere europæiske retssager om ophugning kan være på vej 

Rederi-chefer risikerer fængselsstraf for ulovlig ophugning 

Mere fra ShippingWatch

ECSA kræver flere tiltag til bekæmpelse af pirater i Guineabugten

Den danske fregat Esbern Snares ildkamp mod formodede pirater i Guineabugten kalder på yderligere fokus på sikkerheden i området, mener ECSA. Ifølge den danske forsvarsminister, Trine Bramsen, kom det som en overraskelse, at formodede pirater ville gå til angreb på krigsskibet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs