ShippingWatch

Vestager ventes at slå hårdt ned på priskartel i fragt af biler

Efter store bøder i bl.a. USA og Japan til rederier, der fragter biler, ventes EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager om kort tid at følge efter med lignende sanktioner mod priskartel.

/ritzau/AP/Virginia Mayo
Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager og hendes embedsmænd i Bruxelles er efter seks års efterforskning klar med bøder til japanske fragtrederier af biler samt norske Wallenius Wilhelmsen Logistics ASA (WWL) og andre for ulovligt at have aftalt priser.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I samarbejde med konkurrencemyndighederne i Japan og USA ransagede EU-Kommissionen tilbage i september 2012 de involverede parter, der også tæller de tre japanske rederier K Line, NYK og Mitsui O.S.K Lines (MOL), på mistanke om et priskartel, og deltagerne har siden fået store bøder i bl.a. USA, Japan, Australien og Kina.

EU-Kommissionen kan idømme bøder på op til 10 pct. af omsætningen i virksomheder, der bryder konkurrencereglerne. Prisaftalerne blandt de såkaldte car carriers omfatter også fragt af landbrugsmaskiner og byggematerialer.

Nye bøder til de store bilrederier

Alene Wallenius Wilhelmsen Logistics hensatte i tredje kvartal 200 mio. dollars i den omfattende kartelsag, skriver Reuters. Heraf var 98 mio. dollars en bøde i USA, 34 mio. dollars i Japan og 7 mio. dollars i Kina.

Også Nissan Motor Car Carrier og Eukor Car Carriers har fået bøder i sagen.

Höegh Autoliners valgte sidste efterår at indgå forlig med det amerikanske justitsministerium. Forliget betød, at rederiet betalte en bøde på 21 mio. dollars for overtrædelser, som er relateret til eksport fra USA til Mellemøsten.

Selskabet oplyser desuden, at afledte sager i Kina, Japan, Mexico, New Zealand og Sydkorea alle var afsluttede uden at ende med bødekrav.

Höegh Autoliners indgår forlig i kartelsag i USA

 

Tidligere topfolk i Wilhelmsen tiltalt for prisfusk i USA

Wilhelmsen betaler millioner i bøde for ulovlige prisaftaler

Brasilien går ind i stor kartelsag mod bil-rederier

Forsiden lige nu

Her er ugens vigtigste overskrifter på ShippingWatch

Miljø og kommende vigtigt møde i IMO prægede ugen på ShippingWatch med spørgsmål om fremtidens miljøsyndere, og hvorvidt en højspændt miljødiskussion ender som et mislykket kupforsøg. Læs også om Maersks transformation og stort tysk opkøb af V. Group.

Pakistan lukker ned for beaching-værfter

Nye brandulykker på den pakistanske ophugningsstrand Gadani får landets myndigheder til at lukke ned for ophugning i området - blot få måneder efter, at et tidligere forbud blev ophævet. "Skibsejere burde blive holdt ansvarlige," mener NGO'en Shipbreaking Platform.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere