ShippingWatch

Vestager ventes at slå hårdt ned på priskartel i fragt af biler

Efter store bøder i bl.a. USA og Japan til rederier, der fragter biler, ventes EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager om kort tid at følge efter med lignende sanktioner mod priskartel.

/ritzau/AP/Virginia Mayo
Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager og hendes embedsmænd i Bruxelles er efter seks års efterforskning klar med bøder til japanske fragtrederier af biler samt norske Wallenius Wilhelmsen Logistics ASA (WWL) og andre for ulovligt at have aftalt priser.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I samarbejde med konkurrencemyndighederne i Japan og USA ransagede EU-Kommissionen tilbage i september 2012 de involverede parter, der også tæller de tre japanske rederier K Line, NYK og Mitsui O.S.K Lines (MOL), på mistanke om et priskartel, og deltagerne har siden fået store bøder i bl.a. USA, Japan, Australien og Kina.

EU-Kommissionen kan idømme bøder på op til 10 pct. af omsætningen i virksomheder, der bryder konkurrencereglerne. Prisaftalerne blandt de såkaldte car carriers omfatter også fragt af landbrugsmaskiner og byggematerialer.

Nye bøder til de store bilrederier

Alene Wallenius Wilhelmsen Logistics hensatte i tredje kvartal 200 mio. dollars i den omfattende kartelsag, skriver Reuters. Heraf var 98 mio. dollars en bøde i USA, 34 mio. dollars i Japan og 7 mio. dollars i Kina.

Også Nissan Motor Car Carrier og Eukor Car Carriers har fået bøder i sagen.

Höegh Autoliners valgte sidste efterår at indgå forlig med det amerikanske justitsministerium. Forliget betød, at rederiet betalte en bøde på 21 mio. dollars for overtrædelser, som er relateret til eksport fra USA til Mellemøsten.

Selskabet oplyser desuden, at afledte sager i Kina, Japan, Mexico, New Zealand og Sydkorea alle var afsluttede uden at ende med bødekrav.

Höegh Autoliners indgår forlig i kartelsag i USA

 

Tidligere topfolk i Wilhelmsen tiltalt for prisfusk i USA

Wilhelmsen betaler millioner i bøde for ulovlige prisaftaler

Brasilien går ind i stor kartelsag mod bil-rederier

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere