ShippingWatch

Norge åbner nyt testområde for autonome skibe

Arbejdet med autonom skibsfart tager yderligere fart i Norge med åbningen af endnu et testområde, meddeler Kongsberg, der er involveret i flere førerløse projekter.

Foto: PR-foto/Rolls-Royce

Norge åbner nu et nyt område for testsejlads med autonome skibe.

Norske Kystverket og Sjøfartsdirektoratet har nemlig udpeget det nye område i Oslofjord ved Horten, der åbnede onsdag i denne uge, og hvor teknologien kan afprøves af norske og internationale organisationer.

Vejen mod større autonomi til søs har potentialet til at ændre maritime operationer,

Egil Haugsdal, president for Kongsberg Maritime
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kongsberg, som sammen med andre aktører har presset på for at få etableret området netop her, da det blandt andet ligger tæt på Kongsberg Maritimes faciliteter i Horten.

Selv er det norske selskab involveret i flere projekter med autonom skibsfart i år, hvor især samarbejdet med gødningeproducenten Yara om det selvstyrede containerskib Yara Birkeland har trukket flere overskrifter. Yderligere arbejder Kongsberg også på et autonomt offshore-fartøj.

Ifølge Kongsberg vil placeringen af det nye testområde understøtte en række "banebrydende teknologiprojekter." 

"Vejen mod større autonomi til søs har potentialet til at ændre maritime operationer, og mens teknologien nu er blevet bevist, kigger vi på reguleringen. Etableringen af disse testområder er et vigtigt skridt, da det viser tæt samarbejde mellem de personer, der fremstiller teknologien og fartøjerne og organisationerne, der udvikler reglerne, som vil tillade dem at operere," siger Egil Haugsdal, president for Kongsberg Maritime, i meddelelsen.

Stort dansk fokus

Kongsberg har arbejdet sammen med byen Horten, DNV GL, University College of South East Norway og Forsvarets forskningsinstitut (FFI) om at få området placeret netop her.

I september 2016 blev det første testområde åbnet i Norge, som ligger i Trondheimsfjord, og det nye område i Horten er nu det tredje i landet og blot det fjerde i verden ifølge Kongsberg.

Mens Norge altså allerede er særdeles aktive på området, er der også fra dansk side et stort ønske om at blive førende indenfor autonom skibsfart. For nylig slog erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fast overfor ShippingWatch, at det fortsat er planen, at Danmark skal have etableret testområder, og at man er i dialog med lokale myndigheder i arbejdet med at finde frem til et område.

Af andre autonome projekter kan eksempelvis nævnes Maersk-gruppens Svitzer, som arbejder sammen med Rolls-Royce om en fjernstyret slæbebåd, der i november blev vist frem i Københavns Havn.

Svitzer leder stadig efter fordelene ved autonom skibsfart

Her sejler Maersks' første fjernstyrede skib

Brian Mikkelsen ser flere knaster, før autonome skibe sejler i Danmark 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Maersk droppede sin stort anlagte blockchain platform, EU blev enig om en foreløbig aftale om at få shipping ind i sit kvotehandelssystem, og tankmarkedet gør sig klar til EU’s forbud mod russisk olie. Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs