ShippingWatch

Dyb tørlastkrise tvinger Lauritzen til nedskrivning på 160 mio. USD

Lauritzen tager konsekvensen af den voldsomme forværring i tørlastmarkedet de seneste måneder og foretager en nedskrivning på 160 mio. USD, ca. 870 mio. kroner, baseret på faldende skibsværdier og hensættelser.

Hårdt prøvede Lauritzen tager konsekvensen af den voldsomme forværring i tørlastmarkedet de seneste måneder og foretager en nedskrivning på 160 mio. USD, 870 mio. kroner. Nedskrivningen er baseret på faldende skibsværdier og hensættelser til tab på ældre charterkontrakter.

Det oplyser rederiet i en meddelelse fredag eftermiddag. Nedjusteringen betyder, at J. Lauritzen nu forventer et nettounderskud på omkring 160 mio. USD for hele 2014 efter betydelige tab i de to foregående år.

Af den samlede nedskrivning på 160 mio. USD kommer de 90 mio. USD fra nedskrivning af skibsværdier, mens 70 mio. USD relaterer sig til ældre langsigtede charterkontrakter.

Shippingaktier styrtdykker på børsen i New York

"Med det, der er sket i løbet af de seneste måneder, kan vi ikke bevare det ratescenarie, vi har haft for 2015, 2016 og 2017. Det har vi nu reguleret på," siger CEO Jan Kastrup-Nielsen, President og CEO i J. Lauritzen, til ShippingWatch.

"Der er ikke noget cash i det, og det har ingen konsekvenser for vores soliditet, der selvfølgelig falder, men den er fortsat meget høj i den pæne ende. Reelt er nedskrivningen udtryk for, at ejernes fremtidig indtjening er mindre nu, end den var for seks måneder siden," siger Jan Kastrup-Nielsen, der sammenligner Lauritzens nedskrivning med de markant faldende aktiekurser i tørlastrederierne.

Stor skuffelse i Kina

Nedskrivningen medfører, at forventningerne til driftsresultatet, EBITDA, for hele 2014 nedjusteres med 70 mio. USD i forhold til det tidligere estimat på 50-65 mio. USD. Tilsvarende nedjusteres forventninger til nettoresultatet med 160 mio. USD i forhold til tidligere estimater i niveauet minus 5 til plus 10 mio. USD.

Store tørlastskibe slutter 2014 i totalt dødvande

"Vi må indrømme, at når vi kigger ud over det geopolitiske landskab, synes vi ikke, det ser særlig kønt ud. Vi er meget afhængige af, hvad der sker i Europa og i Østen, hvor der lige nu er bremset relativt betydeligt op. Kina har været en skuffelse på tørlast, og der er sket nogle ting, der gør, at vi må revidere vores opfattelse, og det er vi ikke ene om," siger Jan Kastrup-Nielsen.

J. Lauritzen fik i 2013 et underskud på 284,6 mio. USD, over 1,5 mia. kroner, mod et minus året før på 349,7 mio. USD, ca. 1,9 mia. kroner.

Siden har J. Lauritzen frasolgt såvel bl.a. flåde af produkttankskibe og shuttletankere, ligesom rederiet er på vej ud af markedet for de store tørlastskibe, Capesize.

Skibsværdier i tørlast rasler ned dag for dag

 

J. Lauritzen ud med overskud på 29 mio USD

Lauritzen CEO: Dybt utilfredsstillende 2013

Presset J Lauritzen forventer tab i 2013 på 100 mio USD

 

 

 

 

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere