ShippingWatch

Norges rige oliefond skruer ned for investeringer i kul

Norges stenrige oliefond er bygget på indtægter fra olie, men i fremtiden skal en større del af pengene investeres i vedvarende energi.

Foto: RITZAU/AP/Patrick Pleul

Den stenrige norske oliefond skal i fremtiden investere mere i vedvarende energi og mindre i eksempelvis kul. Det har den norske regering besluttet, skriver flere norske medier.

Fremover må fonden investere op til 120 milliarder norske kroner i rene miljøinvesteringer. Tidligere var loftet 60 milliarder.

Beslutningen åbner for flere investeringer i for eksempel havvindmølleparker. Samtidig skærper regeringen kravene til investeringer i selskaber, der arbejder med kul.

Fremover må de maksimalt producere 20 millioner ton årligt, hvis oliefonden må investere i dem.

"For en gangs skyld kommer der gode nyheder fra finansministeriet. Det er et skridt i den rigtige retning," siger Greenpeace-talsmand Martin Norman til erhvervsmediet e24.no.

Regeringen har desuden nedsat et udvalg, der skal gennemgå de etiske retningslinjer, oliefonden har.

Tidligere i år besluttede den norske regering, at oliefonden skulle begynde at sælge aktier i selskaber, som udelukkende beskæftiger sig med udvinding af olie og gas.

Den beslutning var dog udelukkende af økonomiske årsager. Fonden og Norge ville mindske sin eksponering for udsving i olieprisen.

Den norske oliefond er verdens største statslige investeringsfond.

Fredag har fonden samlet 9039 milliarder norske kroner under forvaltning. De er investeret i aktier, obligationer og ejendomme. Fonden ejer aktier i 9158 selskaber i 73 lande.

Fondens formue er bygget op af penge tjent på olie, hvoraf en del bliver brugt til at supplere Norges statsbudget. Det må dog maksimalt være tre procent af formuen om året.

Rederier kan se frem til brev fra oliefonds vagthund

Norske Oljefondet dropper olieselskaber 

Mere fra ShippingWatch

Sidste uges vigtigste historier på ShippingWatch

Dansk frigat dræbte fire formodede pirater i Guinea, Dan-Bunkering sagen fortsatte i Odense, stor millionregning endte hos Lauritzen, og IMO afholdt klimamøde i en uge, hvor ShippingWatch gjorde status på et hektisk tredje kvartal for containerrederne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs