ShippingWatch

Sådan tjener man 480 mio kroner i et presset marked

Torben Østergaard-Nielsens USTC-koncern indkasserede et overskud på 480 mio. kroner i et år, hvor der med grundlæggerens egne ord har været langt mellem solstrålerne. I et interview med ShippingWatch løfter han sløret for koncernens 2019-strategi.

Foto: PR-foto/USTC

Fodbold er ikke en del af porteføljen i United Shipping & Trading Company, selv om der er mange forskellige selskaber under den fynske koncerns paraply – fra et reklamebureau, over et IT-firma, tankskibsselskabet Uni-Tankers og trækhesten Bunker Holding for at nævne et par stykker.

Alligevel kommer netop fodbold til at danne reference for forklaringen på, hvordan man bærer sig ad med at stikke 480 mio. kroner i lommen efter et regnskabsår, som godt nok er en tilbagegang i forhold til forrige år, men som skal ses i lyset af, at mange konkurrenter og kunder kæmper for at holde skruen i vandet. Eller øjet på bolden, om man vil.

"Afhængig af, hvilke kampe man skal spille, skal der engang imellem nogle andre spillere ind på banen. Og min fornemmeste opgave som klubejer er at sætte handling bag ordene og trimme organisationen til en ny verden, så trænerne kan vinde de rigtige kampe," siger Torben Østergaard-Nielsen til ShippingWatch.

Har lavere forventninger til i år

Han fortæller åbent, at man i USTC ikke er bange for at skille sig af med medarbejdere, hvis den virkelighed, som forretningerne opererer i, ikke længere har brug for dem.

Vi kan se ud fra de henvendelser, vi får løbende i alle tre segmenter, at der er en konsolidering på vej

Torben Østergaard-Nielsen, indehaver af USTC
En tilgang, som ifølge Torben Østergaard-Nielsen var ved at resultere i en shitstorm, da der på globalt plan blev afskediget et sted mellem 35 og 50 medarbejdere i starten af 2016. Imens dele af omverdenen så sig sure på USTC, handlede Torben Østergaard-Nielsen dog blot med omtanke for fremtiden, fortæller han.

"Nu ligger der ikke mere af den slags i kortene. Men vi er omstillingsparate, vi er agile, og vi trimmer organisationen løbende. Det er vel en af hemmelighederne. At vi tilpasser os efter den virkelighed, vi lever i og ikke gør, som vi gjorde i går, for så kører vi i dørken."

Og virkeligheden forandrer sig omkring USTC.

Torben Østergaard-Nielsen fortæller, at det netop afsluttede regnskabsår 2015/16 startede noget bedre, end det sluttede, og at selv om 2016/17 er kommet "rimeligt" fra start, er det uvist, hvordan resten af regnskabsåret kommer til at gå. Forventningen er i hvert fald, at resultatet bliver mindre end de 480 mio. kroner, som i 2015/16 blev til overs i koncernen.

Strategi er på tapetet

Selv om flere fyringsrunder ifølge Torben Østergaard-Nielsen ikke er på tapetet, er strategi det i høj grad.

I bunkerselskabet Bunker Holding, det suverænt største selskab i USTC målt på både omsætning og resultat, er der for en måneds tid siden blevet ansat en person, som får ansvaret for selskabets strategi. Imens er der i tankrederiet Uni-Tankers hyret et konsulenthus, som skal hjælpe med at danne et overblik over markeder og konkurrenter og dermed danne grundlag for de rigtige beslutninger. Selv vil Torben Østergaard-Nielsen se tingene an lidt fra oven.

"Jeg vil prøve at sætte mig op i helikopteren og kigge sådan lidt mere overordnet på, hvor vi vil hen, om vi vil købe op, og hvordan vi vil vækste," siger han.

Han vil endnu ikke gå i detaljer med 2019-planen, som kommer til at berøre de tre største forretningsben i USTC. Det vil foruden Bunker Holding og Uni-Tankers sige Shipholding-koncernen, hvor Shipping.dk er det vel nok bedst kendte selskab.

Detaljerne i 2019-planerne skal vendes og drejes på en række møder efter sommerferien, men de overordnede rammer er på plads.

"Når vi sætter alt det her i søen, er det jo fordi, vi også gerne vil være en markant spiller i de segmenter, vi kommer til at være i, om tre-fem år," siger han og tilføjer, at selv om de tre selskaber alle har opnået kritisk masse, så er det svært at være en lille og mellemstor virksomhed i de fleste segmenter i dag, hvilket danner grobund for handel med selskaber.

"Vi kan se ud fra de henvendelser, vi får løbende i alle tre segmenter, at der er en konsolidering på vej," siger han.

Vil gerne købe op

Den lave oliepris har dog lagt en dæmper på konsolideringsbølgen i bunkersektoren, forklarer Torben Østergaard-Nielsen. En lavere oliepris kræver mindre kreditter og mindre kapital, men fordi det er et vanskeligt område at navigere i med compliance-regler og procedurer, særligt hvis man skal handle med de lidt større selskaber, ser han på ingen måde for sig, at konsolideringsbølgen for alvor har lagt sig.

Han lægger da heller ikke skjul på, at væksten i USTC både skal ske organisk og gennem opkøb. Eventuelt ved at udnytte nogle af de henvendelser, som efter Torben Østergaard-Nielsens udsagn tikker ind i på hovedkontoret i Middelfart.

Henvendelser, som både kommer direkte fra forskellige virksomheder, fra konsulenthuse inden for M&A og de store revisionshuse. For han vil gerne købe op, hvis der vel at mærke er tale om den rette vare.

"Det er lige med at finde det rigtige strategiske match. Det er ikke nok, at det ser billigt ud, det skal også passe med de produkter og services, som vi gerne vil levere i fremtiden, og så er kulturen i virksomheden for os mindst lige så vigtige som tallene," siger Torben Østergaard-Nielsen.

Selv om boldene med en endnu ikke fastlagt 2019-strategi nu er kastet op i luften, ligger to ting fast.

Bunker Holding vil stadig være topholdet i USTC lige så langt frem, som Torben Østergaard-Nielsen kan se på nuværende tidspunkt. Og så har han ikke tænkt sig at sælge koncernen til nogen.

En beslutning, som bliver understreget af, at han i løbet af det forgangne regnskabsår har etableret Selfinvest Family Office, som med en organisation bestående af en håndfuld mennesker håndterer funktionen som overordnet ejer og tager sig af emner som langsigtede investeringer, generationsskifte og nedfaldende tagsten.

"Skulle jeg få en tagsten i hovedet, kan det jo ikke nytte noget, at virksomheden står uden leder. Og det er alt sådan noget, som vi har taget højde for med det her family office," siger han.

Svære markedsvilkår præger Østergaards imperium

Shipping.dk overtager aarhusiansk skibsmægler

Torben Østergaard henter nyt bestyrelsesmedlem

Bunker Holding indgår milliardaftale med banker

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere