Corona-dagbog fra Gøteborg: Stena Bulks topchef frygter for tiden efter virus

Der er mere mennesketomt, end der plejer at være på Stena Bulks kontor i Gøteborg med udsigt ud over floden Göta, hvor Stena Lines passagerfærger normalt stævner ud og lægger til.
Normalt eksisterer dog ikke længere i den store svenske shipping-gruppe, hvor udbruddet af corona allerede har fået Stena Line til at afskedige mange ansatte, fordi antallet af passagerer er faldet dramatisk med grænselukningerne i flere lande.
Erik Hånell, topchef for råolie- og produkttankrederiet Stena Bulk, tager ligesom alle andre verden over sine forbehold i corona-krisen. Hvert andet skrivebord er spærret af for at holde den nødvendige afstand til hinanden, og de godt 30 ansatte er blevet delt op i to hold, som skiftes til at være på kontoret og hjemme.
"Så skifter vi hver uge," siger Hånell, der i denne uge selv arbejder hjemmefra godt 10-15 minutters kørsel fra kontoret.
"Hvis bygningen bliver evakueret, er ideen med at splitte medarbejderne op, at den næste gruppe faktisk kan komme ind dagen efter. Og med det begrænser vi risikoen for at være ude af drift," forklarer han.
Opdelingen vil fortsætte, indtil rederiet får kontrol over situationen. Der er bl.a. en udfordring at sortere i de mange informationer, der florerer i de forskellige lande. Der er dog fortsat brug for at få transporteret olieprodukter, der faktisk har set en optur på grund af bl.a. faldet i olieprisen.
Sverige har ikke taget nær så dramatiske tiltag som mange andre lande, der er lukket totalt ned. I Sverige er folkeskolen stadig åben. Det samme er restauranter, mens de fleste virksomheder gør som Stena Bulk og splitter medarbejderstaben op. Hånells 17-årige datter er sendt hjem fra gymnasiet, mens sønnen på 15 fortsat er i skole.
Der kan komme flere restriktioner, sagde statsminister Stefan Löfven for et par dage siden. Og alvoren har også sat sig i gadebilledet, fortæller Erik Hånell.
"En meget stærk dæmper på samfundet"
Der kører stadig busser og tog, men med færre afgange, og det er ikke svært at få bord på restauranterne. Heller ikke fredag aften, som han siger. Selv spiser han stadig ude, men slet ikke så meget som før corona.
"Så det lægger en meget stærk dæmper på samfundet," siger Erik Hånell.
"Det er en skræmmende situation lige nu. Ikke så meget på grund af virusset, men mere fra et økonomisk perspektiv. Jeg tror, det kan skabe en meget større hovedpine og mange flere problemer, end virusset selv. Det går meget hurtigt, og hvad det kan lede til, tør jeg slet ikke komme ind på. Det bliver hårdt for mange mennesker."
Erik Hånell var på juleferie, da han første gang hørte om udbruddet af corona i Kina. Kort efter rejste han til bestyrelsesmøde i Singapore, hvor bekymringen allerede bredte sig. Dengang forestillede han sig ikke, at det kunne udvikle sig så slemt, som det viste sig at gøre.
Singapore er et af flere af de store shippinghubs, hvor Stena Bulk har kontor. Her kører rederiet samme procedure som i Gøteborg med en opdeling af de ansatte. Det samme gælder kontoret i København. Rederiets andet største kontor i Houston med 20 ansatte blev lukket helt ned tirsdag aften, mens Dubai blev lukket mandag. Begge steder arbejder folk nu hjemmefra.

Rederiet har også godt 300 mand ombord på skibe verden over. Ligesom andre rederier har Stena Bulk problemer med at få skiftet besætningen ud, og i øjeblikket er udskiftningen udskudt med en måned. Det samme har rederier som Maersk, Norden og Torm gjort.
"Det vigtige er, at den daglige drift er under kontrol, og at skibene er på farten. Hvis det værste skulle ske, kan vi lave det meste hjemmefra, men for mig er det meget vigtigt, at vi har god kommunikation," siger Erik Hånell.
Ny mødekultur
Coronavirusset har ikke kun ændret antallet af mennesker på kontorerne, men også måden at holde møder på. Hånell taler om en mødekultur før og efter corona.
Lukningen af grænserne i en lang række lande har gjort det nærmest umuligt at mødes fysisk, og derfor mødes Hånell hver dag med cheferne for de forskellige kontorer på et videoopkald for at drøfte forretningen og udviklingen i de forskellige lande. Det vil sandsynligvis blive brugt mere i fremtiden, forudser han.

Tankindustrien er nærmest den eneste, der endnu ikke har oplevet en nedgang med virusudbruddet. Tværtimod har priskrigen på olie mellem Saudi-Arabien og Rusland betydet, at markedet for råolie er stukket af.
Erik Hånell frygter dog, at markedet for produkttank inden længe vil blive ramt hårdere. Når raffinaderier vil reducere kapaciteten endnu mere, end de allerede har gjort, vil efterspørgslen følge hurtigt efter og falde. Det asiatiske marked kan dog være et lyspunkt, da det ser ud til at komme tilbage hurtigere end ventet.
Men det afhænger fortsat af de tiltag, som USA og Europa tager for at bekæmpe virusset.
Andre peger på, at det bare er begyndelsen på en længere periode med lav efterspørgsel.
"Tiden vil vise, hvad der kommer til at ske. Men vi er nødt til at forberede os på alle scenarier og lige nu er alting meget skrøbeligt. Vi holder, hvad vi lovede i begyndelsen af året for budgettet, selvom det ikke er af de samme grunde som vi troede, det ville være," siger Hånell, der mener, det er for tidligt at sige, hvad konsekvenserne kan blive for rederiet.
"Det har varet i omkring to uger. Hvis det fortsætter i lang tid, er jeg sikker på, at vi finder måder at løse det på. Det globale billede og behovet fremadrettet er den store bekymring for alle industrier og også vores."
Corona-dagbog fra Hongkong: Anglo-Eastern og byen er forandret
Særlig detalje ved olieprisen åbner usædvanligt marked for Torms skibe