ShippingWatch

Briterne kontakter FN om Irans handlinger i Hormuzstrædet

Det var en "ulovlig indblanding", da Iran fredag opbragte et britisk skib, mener Storbritannien.

Foto: HANDOUT/REUTERS / X80001

En britisk olietanker befandt sig i omansk farvand, da Iran fredag opbragte skibet i det højspændte område ved Hormuzstrædet. Derfor udgør den iranske handling en "ulovlig indblanding".

Det skriver Storbritanniens FN-mission i et brev til FN's Sikkerhedsråd og FN's generalsekretær, António Guterres.

"Skibet udøvede sin ret til transitpassage gennem et internationalt stræde, som det er tilladt under international lovgivning," skriver den britiske FN-mission.

"International lovgivning pålægger, at retten til transitpassage ikke må blive forhindret, og derfor udgør den iranske handling en ulovlig indblanding."

Retten til transitpassage i internationale stræder blev indført med FN's Havretskonvention i 1982.

Storbritanniens regering advarede tidligere lørdag alle britiske skibe mod at sejle i Hormuzstrædet som følge af den eskalerede udvikling i området.Et britisk regeringsudvalg holdt natten til lørdag møde om situationen.

Udenrigsminister Jeremy Hunt, der deltog på mødet, sagde efterfølgende, at der vil være "alvorlige konsekvenser", hvis Iran ikke løser situationen hurtigt.

Det var angiveligt for at gøre gengæld, at Iran fredag opbragte det britiske skib. Sådan lød det lørdag fra en talsmand for Vogternes Råd i Iran.

At opbringe et skib vil sige at tilbageholde det - enten i forbindelse med krig eller for at undersøge det og eventuelt for at beslaglægge lasten.

Briterne opbragte 4. juli et iransk skib ved Gibraltar. Årsagen var, at de mistænkte, at skibet ville trodse EU-sanktioner ved at fragte olie til Syrien.Den påstand har Iran flere gange afvist og forlangt, at skibet bliver frigivet.

"Reglen om at gøre gengæld er velkendt inden for folkeretten," sagde talsmand for Vogternes Råd Abbas Ali Kadkhodaei lørdag.

Han tilføjede, at opbringningen skete på baggrund af en "ulovlig økonomisk krig og opbringning af olieskibe".

Vogternes Råd kommenterer sjældent statslige anliggender. Når det gør, bliver det anset som en afspejling af Irans øverste leder ayatollah Ali Khameneis synspunkter. Rådet samarbejder tæt med ayatollahen.

Iran: Vi har opbragt britisk skib for at gøre gengæld 

Britisk regering advarer skibe mod at sejle nær Iran 

Britisk skibsfartschef: Sikkerhed skal øges i Hormuzstrædet 

Mere fra ShippingWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 268 millioner britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Det var tid til procedure i Dan-Bunkering sagen, hvor anklageren kræver bøde- og fængelsstraf. 2022 tegner til at blive nyt hæsblæsende containerår, klima spillede afgørende rolle i Lasse Kristoffersens beslutning om jobskifte i en uge, hvor Norden lagde tørlast og tank sammen i ny struktur.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs