ShippingWatch

Tidligere Maersk-topchef er storinvestor i Carsten Mortensens nye fond

Der gemmer sig både fremtrædende erhvervspersoner og et overraskende navn på en familievirksomhed blandt de 17 investorer, der allerede har lagt penge i Carsten Mortensens nye investeringsfond. Tidligere Maersk-topchef er blandt de største. Se de andre her.

Foto: Jens Dresling/Polfoto/Ritzau Scanpix

Det er lykkedes for den tidligere Norden- og BW Group-topchef Carsten Mortensen at få flere prominente navne med i den investorkreds, som samlet set allerede har placeret 41 mio. dollars i investeringsfonden Dee4 Capital.

En oversigt over de største investorer i fonden viser således, at bl.a. den tidligere Maersk-topchef Nils Smedegaard Andersen har en ejerandel på mellem fem og ti pct. Investeringen er sket via selskabet Teix Partners, der er et anpartselskab med adresse på Rungsted Kyst, som han står som ejer af sammen med sin kone Kirsten Smedegaard Andersen.

Nils Smedegaard Andersen var adm. direktør i A.P. Møller-Maersk fra 2007 til 2016, hvor han blev afløst af rederiets nuværende topchef Søren Skou.

Det var i går, at det kom frem, at København bliver hjemsted for endnu en investeringsfond, der alene er dedikeret til shipping, og at den første aftale om tre japansk-byggede tankskibe allerede er på plads.

Carsten Mortensen kommer til at stå i spidsen for Dee4 Capital, som i høj grad kommer til at trække på hans netværk og erfaringer med investeringer fra tiden i BW Group.

Familievirksomhed er med

Indtil videre er der 17 investorer, som har skudt de første 41 mio. dollars i fonden, der dog ventes at have en samlet kapital inden årets udgang på 100 mio. dollars. Gearingen vil være på 50 pct., så de 100 mio. dollars altså kommer til at materialisere sig i investeringer i skibe for 200 mio. dollars hen ad vejen.

Der er tale om en bred vifte af erfarne shippingfolk, institutionelle investorer, private-equity selskaber og repræsentanter for familier, der har placeret penge i selskabet. 15 af dem er danske. Forventningen er dog, at der vil blive mere balance mellem de danske og udenlandske investorer fremover.

Blandt de familiedominerede selskaber, som også har investeret i projektet, men ellers ikke forbindes med shipping, er ejerfamilien bag Ecco Sko, Kasprzak, via Ecco Holding, som er oppe på en ejerandel på mellem ti og 15 pct.

Herudover har LF Investment, altså ejerselskabet bag bl.a. J. Lauritzen erhvervet en post ligeledes på mellem 10 og 15 pct. Og endelig sidder det Singapore-registrerede Global Shipping Holding med en andel på mellem ti og 15 pct.

To partnere står bag projektet

Udover Carsten Mortensen, som har arbejdet på projektet de seneste fire-fem måneder, er det den tidligere Barclays Natural Resource Investments profil Freddie Lee, der er med som ophavsmand.

Han var bl.a. aktiv i forbindelse med fondens investering i produkttankrederiet Hafnia og spillede også en afgørende rolle, da Hafnia og BW Tankers fusionerede i slutningen af 2018.

Management-selskabet, der skal stå for investeringerne, vil sandsynligvis kun få en håndfuld medarbejdere, som via udliciterede aftaler skal tage sig af teknisk management og andre former for aftaler, der skal sikre skibenes drift.

Boksehandskerne ned af hylden

Ifølge InsideBusiness er de tre tankskibe chartret ud til Clearlake Shipping, der er rederidivisionen under det schweiziske handelsselskab Gunvor, hvor danske Jan Bech Andersen er topchef.

I Danmark er han især kendt for sin store aktiepost i fodboldklubben Brøndby. InsideBusiness skriver endvidere, at Bech Andersen er blandt investorerne i Dee4. Men altså ikke blandt de store.

Det er mindre end et år siden, at Carsten Mortensen forlod stillngen som CEO i BW Group. Dengang sagde han til ShippingWatch, at "der nok er tale om mit sidste CEO-job."

Med lanceringen af den nye fond holdt det ikke så længe, men som Carsten Mortensen forklarede det i går:

"Jeg kunne ikke lade boksehandskerne ligge på hylden."

Via selskabet Camo Capital har Carsten Mortensen selv en ejerandel på mellem fem og ti pct.

"Jeg kunne ikke lade boksehandskerne ligge på hylden" 

København bliver hjemsted for ny maritim investeringsfond 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Maersk satte rekord, Norden fik underskud, men hævede resultatforventningerne, Dan-Bunkering udpegede ny topchef, Celsisus Shipping vil sælge ud af højt prissatte tørlastskibe, og den farverige erhvervsmand Thor Stadil risikerer at miste retten til at drive virksomhed i sag om konkurskarantæne.

Olieselskabernes fremgang breder sig kun langsomt til drilling

Olieselskaberne vejrer morgenluft med stigende oliepriser, men deres lyst til at investere er behersket. Derfor må den kriseramte drilling-sektor indstille sig på at vente på bedring i aktivitetetsniveauet, vurderer to aktieanalytikere over for ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs