ShippingWatch

Iran gør klar til at sende besætning ud på olietanker

Brande er under kontrol på begge tankskibe i Omanbugten, oplyser de iranske myndigheder ifølge AP. Et af skibene trækkes til Forenede Arabiske Emirater.

Et af de to skibe, der torsdag blev angrebet i Omanbugten. Foto: Tasnim News Agency / Reuters / Ritzau Scanpix

Iran meddeler fredag, at det har sendt eksperter ud til en af de to olietankere i Omanbugten, hvis besætning er reddet fra en brand om bord. Eksperterne skal tage stilling til, hvorvidt besætningen kan vende tilbage til skibet ifølge nyhedsbureauet AFP.

EU har appelleret til alle parter om at vise maksimal tilbageholdenhed efter episoden med et angreb torsdag på to tankskibe i Omanbugten.

Udover Front Altair var der tale om Kokuka Courageous, som sejlede fra Saudi-Arabien mod Singapore og var lastet med methanol. På begge skibe skete der eksplosioner, uden at nogle har været i stand til efterfølgende mere præcis at konkludere, hvorfor de fandt sted, eller hvem der stod bag dem.

Iran har afvist beskyldninger fra USA og Storbritannien om, at iranerne står bag angrebene på de to skibe.

"Brandene er under kontrol på begge tankskibe. Vi har sendt eksperter ud for at vurdere, hvorvidt en besætning fra Iran kan vende tilbage til det ene tankskib," siger den iranske talsmand Allahmorad Afifipour, som leder havnene i de iranske havnebyer, som ligger ud til farvandet.

Irans statslige nyhedsbureau Irna rapporterede torsdag, at iransk redningsmandskab havde opsamlet 44 besætningsmedlemmer fra de to beskadigede tankskibe. Mandskabet skal være bragt til den iranske havneby Bandar Jask.

USA's centrale militære kommando siger imidlertid, at 21 besætningsmedlemmer fra det japansk-ejede tankskib "Kokuka Courageous" blev samlet op af et hollandsk fartøj og bragt til den amerikanske destroyer "USS Bainbridge".

"Kokuka Courageous" er ved at blive trukket til en havn i De Forenede Arabiske Emirater, oplyser ejerne til Reuters.

Iranske tv-kanaler har vist optagelser af 23 besætningsmedlemmer, som overvejende er russere og filippinere.

Tysklands forbundsregering har opfordret til en international undersøgelse af forløbet, som giver grund til "usædvanlig dyb bekymring". Den tyske regering siger, at der stadig ikke foreligger informationer om, hvem der har udført angrebet. Den tyske regering siger ikke noget om, hvem den mener, der kan have udført angrebet.

Ulrike Demmer, en talskvinde for forbundskansler Angela Merkel, siger til journalister i Berlin, at en "spiral af eskalerende vold" må undgås.

Præsident Donald Trump skiver i et tweet, at optagelser viser, at "Iran står bag angreb på tankskibene".

Frontline udelukker at eksplosion kan skyldes fejl på skibet

En samlet shippingindustri har reageret stærkt på angreb i Omanbugten

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere