ShippingWatch

Analytiker om angreb på skibe: Kan være led i Yemen-uro

Angreb på to tankskibe i Omanbugten er formentlig udført af oprørere i Yemen, vurderer militæranalytiker - han tror ikke på, at Iran har været direkte ansvarlig.

Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/Tasnim News Agency

Det er - ifølge den amerikanske regerings vurdering - Iran, der står bag de angreb, der torsdag ramte to tankskibe i Omanbugten.

Militæranalytiker Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet vurderer også, at Iran kan have spillet en rolle i angrebene - men i så fald er det dog en mere indirekte og støttende rolle.

Johannes Riber Nordbys bud er, at angrebene er udført af houthi-oprørere i det borgerkrigsramte Yemen, der ligger på den arabiske halvø.

Houthi-oprørerne er vel at mærke støttet af Iran.

"Jeg tror ikke på, at Iran har gjort det her direkte. Så hvis iranerne har en finger med i spillet, tror jeg nærmere, det handler om, at de har fået nogle af de houthi-oprørere, der er i Yemen, til at gøre arbejdet for sig," siger han, og tilføjer:

"Fordi den måde, det er foregået på, svarer til den måde, som oprørerne har udført lignende angreb på de sidste to-tre år:"

Tankskibet "Front Altair", der er ejet af norske Frontline, blev torsdag morgen ramt af tre eksplosioner og stod siden i flammer. Det andet skib, "Kokuka Courageous", ejet af selskabet Bernhard Schulte, fik skader på skroget.

"Det er klart, at det er en videreudvikling af det dårlige forhold, der er mellem Iran og USA. Egentlig kan amerikanerne ikke gøre ret meget ved det - andet end at vi måske vil se, at de vil iværksætte nogle flere flådeoperationer i Omanbugten," siger Johannes Riber Nordby.

For at forklare, hvorfor det er muligt, at Iran er indblandet i angrebene på de to tankskibe, henviser han blandt andet til Yemen.

"Det handler om at straffe emiraterne og sauderne, som er de to lande, der er allermest aktive i Yemen mod houthierne i borgerkrigen," siger Johannes Riber Nordbys.

"Tidligere har houthierne gået efter emiratiske og saudiske skibe. Det kan være, iranerne støtter det indirekte - det kan man sagtens forestille sig," tilføjer han.

Mens Iran spiller en rolle i borgerkrigen i Yemen ved at støtte houthi-oprørerne, har USA på den anden side støttet den saudisk-ledede koalition, som kæmper mod houthierne.

Forholdet mellem USA og Iran har været særligt spændt, siden præsident Donald Trump i maj sidste år trak USA ud af atomaftalen med Iran og genindførte tidligere sanktioner mod landet.

Atomaftalen blev indgået under præsident Barack Obama.

Hændelserne i Omanbugten øger dog ikke kun spændingerne mellem Iran og USA. Skibsfarten i området vil formentlig kræve mere beskyttelse fra lande som USA, Storbritannien og Frankrig, forklarer Johannes Riber Nordby.

"Det er en industri, der er ret ømtålelig i den type sager."

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs