ShippingWatch

Kinesiske tankskibe mistænkt for oliesalg til Nordkorea

I mere end 30 tilfælde har kinesiske skibe siden oktober overført olie til skibe fra det sanktionsramte regime i Nordkorea, siger sydkoreanske diplomater.

Foto: /ritzau/AP/Wong Maye-E

Kinesiske skibe har ifølge sydkoreanske embedsmænd leveret olie til Nordkorea trods FN-sanktioner mod regimet. Udtalelser peger på, at det skulle været sket i mere end 30 tilfælde siden oktober.

"Det er vigtigt at understrege, at den ulovlige handel begyndte efter vedtagelsen af en FN-resolution i september, der drastisk reducerede Nordkoreas import af raffinerede olieprodukter," siger en unavngiven embedsmand i Sydkorea til avisen Chosun Ilbo.

Det er tilsyneladende amerikanske satellitter, der har afsløret kinesiske skibes salg og overførsel af olieprodukter på åbent hav.

Kinesiske myndigheder har tirsdag i denne uge offentliggjort data, der viser, at Kina ikke har eksporteret olie til Nordkorea i november.

Amerikanske fotos synes imidlertid at vise, at det nordkoreanske tankskib Rye Song Gang 1 har ligget på siden af et kinesisk skib, der overfører olie.

Tidligere i år og før skærpelsen af sanktionerne mod Nordkorea kom det frem, at en række nordkoreanske tankskibe lastet med dieselolie var afsejlet fra Rusland med kurs mod Nordkorea, selv om skibene officielt har angivet en anden destination. En praksis, der ifølge amerikanske diplomater er med til at underminere sanktionerne mod Nordkorea.

Det skrev nyhedsbureauet Reuters i september med henvisning til egen data om skibenes bevægelser, men der var ingen dokumentation for, at skibene havde foretaget ulovligheder, fordi det ikke er ulovligt at ændre destination undervejs, ligesom det ikke kan dokumenteres, at skibene har afleveret olien i Nordkorea.

Kina følger FN og begrænser olieeksport til Nordkorea 

Nordkoreanske tankskibe henter olie i Rusland 

 

 

 

 

Mere fra ShippingWatch

Ugens vigtigste historier på ShippingWatch

En bestemt dag i 2016 kan blive afgørende i Dan-Bunkering-sagen, pres på verdens forsyningkæder får store import-virksomheder til at lede efter alternativer, topchefer ser opsving fortsætte ind i 20'erne, fem Maersk-officerer suspendet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs