ShippingWatch

Seaintel: Hold øje med raterne efter 1. april

Det bliver vigtigt at se, hvordan raterne udvikler sig efter 1. april, hvor de nye alliancer på containermarkedet træder i kraft. Det skriver analysehuset Seaintel, som er spændt på at se, hvordan dynamikken vil ændre sig, når de tre nye alliancer bliver en realitet.

Port of Philadelphia
Foto: Port of Philadelphia

Når kalenderen skifter til april, er der ikke bare tale om en ny måned for containerbranchen men en helt ny æra. Her træder de nye, store alliancer mellem rederierne nemlig i kraft, og derfor er der ekstra fokus på, hvordan markedet udvikler sig.

I løbet af 2017 har fragtraterne, målt på spotrateindikatoren SCFI, været konstant nedadgående trods talrige forsøg fra rederierne på at hæve dem.

Succesraten for prisstigningerne har været "markant" lavere end i de foregående år, viser data fra SCFI, som analysehuset Seaintel har kigget nærmere på. Det tyder på mindre prisdisciplin blandt rederierne.

I forbindelse med opstarten af de nye rederialliancer vil der derfor blive holdt særligt øje med, om det hjælper shippinggiganterne som Maersk Line, CMA CGM og Hapag-Lloyd med at holde fragtraterne oppe på de tunge ruter. De har nemlig stort set alle meldt en stribe prisstigninger ud per 1. april.

"Det bliver en vigtig lakmusprøve. Succes for disse prisstigninger vil stadig betyde lavere stigningsrate i 2017 sammenlignet med de sidste fire-fem år, men det vil i det mindste signalere beslutsomhed fra rederierne," skriver Seaintel.

Set i det længere perspektiv er raterne godt nok på pæne niveauer - og på nogle ruter op til fire gange så høje som på samme tidspunkt i 2016 - men signalværdien i gentagne mislykkede prisstigninger er ikke god, påpeger analyshuset.

"Mislykkedes det at få ratestigninger (per 1. april) vil det så alvorlig tvivl om fragtrateudviklingen i 2017 - ikke ud fra udbud og efterspørgsel, men ud fra spilteori og rederiernes opførsel," skriver Seaintel.

Maersk Line har varslet en pris på 1050 dollar per tyvefodscontainer fra Asien til Nordeuropa. Til sammenligning var gennemsnitsprisen i markedet på 815 dollar sidste uge efter et gradvist fald fra 1168 dollar ved nytår, viser tal fra SCFI.

 

SeaIntel: Afskibere på Asien-Middelhavet mister netværk

Analyse: Store besparelser på færre container-hubs

Afskibere retter krads kritik mod containeralliancer

 

Forsiden lige nu

Siem Offshore nedtoner håb om bedre marked i 2018

Det norske offshorerederi Siem Offshore fik et større underskud i 2017 end året forinden med et tab på 185 mio. dollars efter stor nedskrivning på skibe. Lave rater vil fortsætte ind i 2018, lyder forventningen.

Brian Mikkelsen rejser hård kritik af Sydkoreas maritime statsstøtte

Den planlagte og omfattende sydkoreanske statsstøtte til værfter og rederier er et problem, mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). "Det tipper balancen på markedet. Derfor skubber vi på i OECD for at gennemgå statsstøtten til skibsværfter," siger han til ShippingWatch under sit besøg i Sydkorea.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere