ShippingWatch

Danaos går i sort i hårdt containermarked

Den græske skibsejer Danaos røg tilbage i plus i 2015 med et resultat på 117 millioner dollars fra et underskud på 3,9 millioner dollars i 2014. CEO venter fladt marked i 2016.

Græske Danaos Corporation, der er en af verdens største non-operating owners af containerskibe, gik i sort i 2015 med et overskud på 117 millioner dollars, viser det nylige årsregnskab. Året inden lød resultatet på et underskud på 3,9 millioner dollars. Omsætningen for året landede på 567,9 millioner dollars mod 552,1 millioner dollars i 2014.

Og selvom det er gået bedre for skibsrederen, har det ikke just været jubelscener, der har præget den globale containerfragt.

"Forholdene på containermarkedet fortsætter med at være meget udfordrende. For første gang siden 2009 faldt Asien-Europa ruten, som er den vigtigste rute i forhold til teu/mile, med 3 procent i 2015," siger John Coustas, CEO for Danaos i regnskabet.

Alligevel så man en stigning i containerhandlen på 2,5 procent på grund af bedre forhold på andre ruter, lyder det. Coustas er da også tilfreds med resultaterne fra containerejeren og kalder dem de hidtil bedste nogensinde opnået. Fremgangen skyldes blandt andet, at Danaos har haft en heldig hånd med swap-aftaler, som har givet rederiet en rentegevinst og lavere gæld, fremgår det af regnskabet. Det har blandt andet betydet en reduktion af selskabets gæld på 243,2 millioner dollars i 2015.

Fladt marked

Samtidig peger bestyrelsen på, at Danaos havde nogle af de laveste driftsomkostninger på markedet på 5.571 dollars per dag i fjerde kvartal 2015 mod 5.669 dollars per dag i samme periode 2014. For det kommende år er forventningerne ikke de store, siger CEO John Coustas, der dog forventer en bedring sammenlignet med sidste år:

"Et mere balanceret forhold mellem udbud og efterspørgsel i 2016 bør holde markedet fladt det næste år, indtil den ekstra teu-kapacitet begynder at blive absorberet i 2017, når fundamentet for containermarkedet ventes at forbedre sig."

I 2016 forventes en mindre stigning i flåden på omkring 5 procent. Færre nye skibe vil ramme vandet, og samtidig vil flere ældre blive skrottet.

"I løbet af denne periode med svage markeder, vil vi fortsætte med at evaluere attraktive opkøbsmuligheder, uden at udvande aktionærerne, gennem Gemini Shipholdings Corporation, som er et joint venture, hvoraf Danaos ejer 49 procent. Gemini har købt fire skibe indtil nu, inklusiv et containerskib på 6.500 teu, som blev leveret den 4. februar 2016 og er på en tre-årig charterkontakt til en attraktiv rate," siger John Coustas.

Græsk skibsejer ser stærkere containermarked

Danaos klar med endnu et positivt resultat

Grækere sidder tungt på globalt containermarked

Forsiden lige nu

Maersk går med som investor i ny digital handelsplatform

Maersk Line har investeret i den digtale platform NYSHEX for containerrederier, hvor en række konkurrenter i forvejen er investorer. "Endnu et eksempel på vores bestræbelse på at være en nøglespiller i industrien digitale transformation," lyder det fra Maersk Line.

Bunker Holding køber hollandsk leverandør

Bunker Holding har gennem sit joint venture Kaeline Group købt den hollandske bunkerleverandør SBI. Selskaberne ønsker ikke at sætte pris på opkøbet, hvor forhandlingerne gik i gang for omkring et halvt år siden.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere