ShippingWatch

SeaIntel: To alliancer vil slås om de største skibe i 2015

De to nye kæmpealliancer, 2M og Ocean Three, vil slås om at høste de største fordele ved de store skibe i 2015. Især sidstnævnte kan forventes at tage markedsandele, mener SeaIntel.

De to store containeralliancer, 2M med Maersk Line og MSC samt Ocean Three (O3) med franske CMA CGM, arabiske UASC og China Shipping Container Lines, vil dominere en stor del af den samlede containertrafik mellem Fjernøsten og Europa fra starten af 2015, og de to alliancer vil have de markant største skibe og dermed lavere enhedsomkostninger, skriver SeaIntel i en analyse om udsigterne for 2015.

Guldruterne for containere skuffer stort i 2014

Ifølge SeaIntel understreger beregninger af Ocean Threes flåde med skibe i omtrent samme størrelse som 2M, at alliancen ikke blot er et nødtvunget samarbejde - CMA CGM var tidligere tiltænkt en rolle sammen med Maersk og MSC - men en alliance, der skal tages alvorligt, og som forventes at få nogle af de laveste enhedsomkostninger på ruterne mellem Asien og Nordeuropa.

"De tre rederier i Ocean Three kan enten vælge at forøge deres markedsandel eller levere bedre økonomiske resultater end mange af deres konkurrenter," vurderer SeaIntel.

Udklip.PNG

Kilde: SeaIntel Maritime Analysis

Blandt de fire nye eller forstærkede alliancer får 2M den markant største markedsandel på Asien-Europa med 32 procent, mens Ocean Three indleder det nye år med en markedsandel på 20 procent.

Kinesere skærper opsyn med 2M

De to øvrige, CKYHE og G6, har henholdsvis 25 og 23 procent, og det er formentlig de to sidstnævnte, der i løbet af næste år også øger deres skibsstørrelser markant, som Ocean Three vil hente markedsandele fra.

På ruterne mellem Asien og Middelhavet vil 2M kontrollere næsten havdelen af markedet, 45 procent, mens Ocean Three vil sidde på 28 procent.

I slutningen af 2015 forventes containerskibene på Asien-Europa i gennemsnit at være på 13.500 teu, mens skibene i 2M og Ocean Three i gennemsnit vil være på 15.000 teu.

CKYHE-alliancen tæller Cosco, K Line, Yang Ming, Hanjin og Evergreen, mens G6-alliancen omfatter Hapag-Lloyd, OOCL, NYK, APL, MOL og HMM.

Nu er de fire store containeralliancer klar

Her er øst-vest netværket for Ocean Three

Maersk Line får 78 havne i øst-vest netværk i 2015

Maersk Line vil bestille de helt store skibe

Forsiden lige nu

Janholt styrer mod overskud i Pioneer efter turbulent år

Tørlastrederiet Pioneer Marine, der i september hentede den tidligere topchef i J. Lauritzen, Torben Janholt, ind som CEO, endte fjerde kvartal med et overskud. Et turbulent 2017, hvor hele ledelsen blev skiftet ud, skal afløses af plus for hele 2018, siger Janholt til ShippingWatch.

Teekay Tankers venter rateopsving frem mod 2019

Det canadiske tankrederi fik et mindre underskud i både fjerde kvartal og hele året i et marked, hvor bl.a. en lavere olieproduktion fra Opecs side førte til lavere rater end normalt. Skrotning kan føre til stærkere rater hen mod slutningen af året, siger CEO.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere