ShippingWatch

SeaIntel: Søren Skou leverer varen i Maersk Line

Førende shippinganalytikere imponeret af resultaterne i Maersk Line. "Et meget klart signal til konkurrenterne om enten at gøre noget drastisk eller se sig selv kørt af markedet," siger Lars Jensen fra SeaIntel.

Foto: Carsten Bundgaard

Overskuddet i Maersk Line i 1. kvartal 2014 på 454 mio. USD og en opjustering af forventningerne for hele året er ikke alene flot, men en yderligere cementering af, at Maersk Line i den grad trækker fra konkurrenterne, siger Lars Jensen, direktør og partner i analysehuset SeaIntel.

Han mener, at resultatet er udtryk for, at Søren Skou ved sin tiltrædelse i januar 2012 satte yderligere turbo på reformer og de meget store interne ændringer af, hvordan virksomheden skulle drives.

"Jeg hæfter mig især ved, at Maersk Line har reduceret omkostningerne med ni procent på et tidspunkt, hvor fragtraterne er nede med fem procent og globalt er faldet med syv procent. Maersk Line har øget sine markedsandele og endda gjort det på farter, hvor fragtraterne er lidt bedre. Konkurrenter som f.eks. Hapag-Lloyd og APL har kun været i stand til at reducere omkostningerne på linie med, hvad fragtraterne er gået ned med og har dermed overhovedet ikke opnået forbedringer. Tværtimod," siger Lars Jensen og bemærker, at Maersk kun har øget sin kapacitet med to procent, mens rederiet har øget volumener med over syv procent.

En markant forbedring af skibsudnyttelsen:

Lars Jensen portrait.jpg

"Det bliver mere og mere tydeligt, at Maersk Line har opbygget en konkurrencemæssig fordel over flere år ved gennemførelse af den interne management view- og processtyring, og hvordan rederiet fundamentalt træffer beslutninger, som virkelig begynder at batte på bundlinien for dem nu. Sådan en intern proces tager tid, og konkurrenterne er sandsynligvis 1-2 år bagud i forhold til at kunne præstere det samme," siger Lars Jensen.

Han mener, at resultaterne i Maersk Line øger presset på de rederier, der står uden for den planlagte mega-alliance med verdens tre største containerrederier, Maersk Line, MSC og CMA CGM.

Opstarten på P3-alliance udskudt til efteråret

"Det er et meget klart signal til ejerne af de øvrige rederier om enten at foretage sig noget meget drastisk eller forsvinde ud af markedet på lang sigt, fordi de ikke kan konkurrere og fortsætte med at kaste penge ned i et stort sort hul," siger Lars Jensen, der ser en stor udfordring for Maersk Line og partnerne i P3, som skal undgå at konkurrere for meget med hinanden uden at komme i konflikt med konkurrencemyndighederne i Europas, USA og Asien.

"Det bliver noget af en balancegang og meget interessant at se, hvordan det spænder af."

Analysehuset Fearnley Securities kalder resultatet i Maersk Line for "imponerende" med særlig henvisning til rederiets fortsatte reduktion i omkostninger drevet af en stadig forbedring af driften og udnyttelsesgraden i skibene.

Samme konklussion og ordvalg når analytikerne i norske RS Platou Markets frem til:

"Kontrollen med omkostningerne fortsætter med at imponere på trods af svagere rater, minus fem procent år-til-år. Maersk Line har reduceret omkostningerne endnu mere, hvilket er ganske imponerende."

Maersk Line forventer endnu bedre 2014-resultat

Nils Smedegaard: Det meste peger den rigtige vej

Flere containerredere slæber underskud med ind i 2014

Magtkampe i Maersk Line ramte kunderne

Her er uddrag fra den nye bog om Maersk Line

 

Forsiden lige nu

Her er ugens bedste historier på ShippingWatch

Priserne på offshoreskibe er i bund, rederiernes egen og investorernes opfattelse af etik og en McKinsey-rapport om containerbranchens resultater var blandt ugens vigtigste historier på ShippingWatch.

Ny rapport: Maersk mener at have løst flere problemer i Alang

Der er nu sket så store forbedringer på tre værfter i Alang, at de udgør et alternativ til Kina og Tyrkiet, mener Maersks topchef Søren Skou. I en ny rapport erkender koncernen dog, at der stadig er usikkerhed om vandmiljø og problemer med adgang til lægehjælp.

Schmølker: Stena er en mere langsigtet ejer end Weco

Johnny Schmølker var med fra begyndelsen, da Johan Wedell-Wedellsborg slog sig sammen med Stena om produkttankrederiet Stena Weco. Samarbejdet er i dag fortid. Det er Schmølker ikke, der nu står for Stenas danske aktiviteter i Hellerup.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere