ShippingWatch

Containerrater fortsatte nedad med næsten ti procent i denne uge

For 12. uge i træk fortsatte spotraterne for containerfragt fra Shanghai med at falde. Flaskehalse i forsyningskæderne blive mindre.

Foto: Xu Congjun/AP/Ritzau Scanpix/AP

Rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der måler spotpriserne på containerfragt fra Shanghai til en række destinationer verden over, faldt i denne uge med 9,7 pct. til 2847,62.

Det var 12. uge i træk med tilbagegang i indekset, der er faldet med 36,8 pct. i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Gennem hele sidste år blev fragtraterne sendt kraftigt i vejret af massiv efterspørgsel efter coronakrisens første nedlukninger samt bøvl med udbuddet af forskellige årsager, og den udvikling fortsatte også ind i januars første uge, hvor SCFI satte rekord i 5109,6.

Siden er indekset dog kommet gevaldigt ned med enkelte stigninger undervejs. Den seneste måling er det laveste niveau siden april sidste år.

Hos Mærsk er en stor del af containerfragten låst i lange kontrakter med højere rater, og selv om spotpriserne for tiden falder så meget, regner selskabet ikke med, at kunderne i de faste kontrakter vil søge genforhandling af aftalerne før planlagt tid.

Det oplyste selskabets topchef, Søren Skou, på et pressemøde efter regnskabet for andet kvartal.

Også i sidste uge tog raterne et solidt dyk, da spotpriserne faldt 8 pct. Det kaldte Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker i Sydbank, for de første tegn på den normalisering, som containerrederierne længe har spået var på vej.

”Vi ser, at der er lidt mere opløsning i forsyningskæderne rundt om i verden, og så kan rederierne bedre styre kapaciteten, og det får raterne til at falde,” sagde Mikkel Emil Jensen.

Raterne mellem Shanghai og Los Angeles faldet med ni pct på en uge

Containerrater dykker for 11. uge i træk


Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs