Afskiberne mener, at de har betalt for containerrederiernes fest

Afskiberne mener, at containerrederierne og myndighederne ser stort på deres frustration over, at raterne er eksploderet siden starten på coronakrisen. Spørgsmålet er, hvor meget de kan gøre.
Foto: Steve Helber/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Steve Helber/AP/Ritzau Scanpix

"Raterne er stort set steget hver eneste uge de seneste fire måneder," lyder det fra James Hookham, der er generalsekretær i Global Shippers’ Forum.

Han repræsenterer mange af de virksomheder, der benytter containerrederierne til transport af deres varer, hvad end det er t-shirts, der skal fra Vietnam til Europa, eller kaffebønner som skal sejles fra Sydamerika til USA.

Og som han beskriver det et halvt år efter, at udbruddet af coronavirus slog ned i den vestlige verden, og fik rederierne til at trække op imod hvert femte skib ud af deres flåde, er det "vrede og frustration", der fylder mest lige nu.

For mens det har været en fest for containerrederierne, der har vendt nedturen i den økonomiske vækst under coronakrisen til en fordel, står mange kunder tilbage med en følelse af, at de betalte gildet uden at få noget ud af det selv.

"Linjerederierne har fået det meste ud af situationen. Det har de kunnet gøre, fordi myndighederne gjorde det muligt for dem," lyder det fra James Hookham.

EU bør følge med i "usædvanlig opførsel"

James Hookham peger på, at de containerskibe, der blev trukket ud, ikke er kommet tilbage i det omfang, man kunne forvente, efterhånden som man fandt ud af, at forbrugervæksten ikke var så negativt påvirket, som man forudså, da coronapandemien brød ud.

Dermed har rederierne kunnet holde priserne oppe, hvilket lige nu afspejles i rekordrater på de vigtigste handelsruter.

James Hookham mener, at især EU burde være meget mere proaktiv og holde øje med det, han kalder "en usædvanlig opførsel" blandt de allerstørste containerrederier, som er samlet i tre globale alliancer.

Men som ShippingWatch skrev onsdag, gør EU's konkurrencemyndigheder sig ingen overvejelser om at intervenere, fordi man ikke mener, at raterne er steget for meget.

EU's rationale er, at prisstigningernei lige så høj grad er et udtryk for, at rederierne er blevet bedre til at tjene penge, hvilket de som en samlet industri ikke har været kendt for.

USA følger nøje med i aflyste sejladser

Konkurrencemyndighederne i EU, USA og Kina, der er de tre afgørende stemmer, når det drejer sig om containermarkedet, har dog alle lagt mærke til ratestigningerne.

Forleden indkaldte Kina de store rederier til et møde, og formanden for den amerikanske søfartsadministration Federal Maritime Commission (FMC), Michael Khouri, afholdte tirsdag en tale, hvor han slog fast, USA følger nøje med i, hvordan de store containeralliancer reducerer kapaciteten.

"FMC følger aktivt med i disse ændringer og en potentiel effekt på fragtraterne og serviceniveauet," sagde Michael Khouri i talen.

FMC skal orienteres senest to uger efter, at et rederi har besluttet at aflyse en sejlads. Lige nu modtager FMC informationer om, at rederierne genopstarter "nogle aflyste sejladser", sagde Michael Khouri.

Det er især på Stillehavet, at raterne er tordnet i vejret og nået et niveau, de aldrig har været på før.

Meget tyder dog på, at afskiberne ikke lykkes med at få konkurrencemyndighederne til at intervenere nu og her.

Ifølge det kinesiske medie Caixin har kinesiske embedsmænd meddelt rederierne, at Kina vil indlede en undersøgelse af markedet, men vel at mærke først, hvis raterne fortsætter med at stige.

Ifølge ShippingWatchs oplysninger har European Shippers’ Forum for nylig afholdt et møde med de EU’s konkurrencemyndigheder om ratestigningerne mellem USA og Kina.

Medie: Kina vil åbne undersøgelse, hvis rederierne hæver priserne igen

EU accepterer containerrederiernes store ratestigninger

Containerrederierne er blevet indkaldt til møde i Kina

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også