ShippingWatch

Medier: Trump trækker ikke USA ud af atomaftale

Amerikanske medier skriver, at præsident Donald Trump ikke vil trække USA ud af atomaftalen med Iran. Aftalen med Iran skal forhindre, at iranerne udvikler atomvåben.

Foto: /ritzau/AP/Manuel Balce Ceneta

Alle øjne er rettet mod USA, hvor præsident Donald Trump fredag aften dansk tid holder en længe ventet tale om atomaftalen med Iran.

Det har været rygtet, at præsidenten - som lovet under valgkampen - vil trække USA helt ud af aftalen fra 2015. Men ifølge både The New York Times, CNN og det amerikanske nyhedsbureau AP har Trump ikke tænkt sig at gå så langt.

I stedet vil han ifølge The New York Times meddele, at han ikke mener, at Iran overholder aftalen. Det vil tvinge Kongressen til at diskutere, hvorvidt der skal genindføres sanktioner imod Iran, skriver avisen.

Ifølge AP vil Donald Trump desuden sige, at han ønsker at gå efter Den Iranske Revolutionsgarde. Ifølge anonyme kilder vil præsidenten udpege dele af organisationen som en terrororganisation.

Trumps tale kan, skriver CNN, sætte fut i en kædereaktion, der i yderste konsekvens kan lede til atomaftalens kollaps.

Aftalen med Iran går ud på at forhindre, at iranerne udvikler atomvåben. Til gengæld har Vesten ophævet en række sanktioner mod landet.

Forhandlet på plads af Obama

Atomaftalen blev blandt andet forhandlet på plads af præsident Barack Obama. Den trådte i kraft i januar 2016. Ud over Iran og USA er fem andre lande samt EU med i aftalen. Landene er Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina, Rusland.

Alle har de opfordret til at holde fast i atomaftalen. Og de mener, at Iran har overholdt sine forpligtelser. Dog har Frankrig givet udtryk for, at man er villig til at kigge på "uløste problemstillinger i ekstra forhandlinger", skriver AP.

Atomaftalen er den seneste store, internationale aftale, som Donald Trump vil lægge sig ud med.

Tidligere har præsidenten besluttet at trække USA ud af klimaaftalen fra Paris og TPP (Trans-Pacific Partnership), der er en handelsaftale mellem 12 lande i stillehavsregionen.

Og hvis USA rent faktisk forlader atomaftalen med Iran, vil den falde fra hinanden. Det advarer den iranske parlamentsformand, Ali Larijani, under et besøg i Rusland, skriver nyhedsbureauet Tass.

BP holder vejret i Iran på grund af Trump

Sanktionsplaner mod Iran holder hånden under oliepriser 

IMF-chef advarer om trusler mod global vækst

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Maersk og 22 andre rederier fik bøder af Sydkoreas konkurrencemyndighed, tank- og tørlastrederiet Norden vil stadig købe ”sorte” skibe, og Hafnia kan få svært ved at finansiere skibskøb fra konkurrent.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs