ShippingWatch

Norske skatteydere kan hænge på Seadrill-gæld

Den norske stat kan have garanteret for op til 1,3 mia. dollars af gælden i Seadrill. Dermed risikerer de norske skatteydere at hænge på en del af regningen, hvis John Fredriksens rigselskab går konkurs, skriver E24.

John Fredriksen (i midten) er Norges rigeste mand og ejer flere shipping- og offshoreselskaber. Hans pas er dog cypriotisk. Foto: Richard Drew/AP/POLFOTO/arkiv

De norske skatteydere risikerer at hænge på en del af milliardgælden, hvis rigselskabet Seadrill går konkurs.

Det seneste år har selskabet, som er ejet af den norskfødte John Fredriksen, kæmpet for at lande en redningsplan, efter at skyhøj gæld og et svagt offshoremarked har truet med at vælte forretningen.

Aktionærerne står allerede til at tabe stort set alle deres penge, men den norske stat kan også lide tab, hvis det Bermuda-registrerede selskab må opgive at finde en løsning på sine problemer.

Erhvervsmediet E24 skriver, at Garantiinstituttet for Eksportkredit (Giek) står som garant for fem af Seadrills lånepakker. Det betyder, at de har stillet garanti til banker og andre institutioner, som har lånt pengene ud.

Giek hører under den norske pendant til Erhvervsstyrelsen og stiller garantier for virksomheder, når de optager lån til eksport af norske varer. I tilfældet Seadrill er der blandt andet stillet garantier i forbindelse med bygningen af borerigge og boreskibe.

Dermed er det altså den norske stat, der i sidste ende garanterer for en del af gælden, hvis Seadrill går konkurs.

Ifølge E24 kan Giek have garanteret for gæld for mere end 1,3 mia. dollars i Seadrill. Det svarer til 8,2 mia. kr.

Hverken Seadrill eller Giek ønsker at kommentere lånene, eller om garantierne kan risikere at blive udløst som led i den redningsplan, Seadrill fremlagde i midten af september.

En dommer i USA skal tage stilling til Seadrills forslag til en redningsplan ved en høring 26. marts 2018, skriver Reuters.

Seadrills obligationsejere vil bekæmpe redningsplan

Norsk olieminister: Godt signal hvis Seadrill reddes

Seadrill får kæmperegning fra rådgivere

Seadrills redningsplan klemmer aktionærerne

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere