ShippingWatch

Seadrills redningsplan klemmer aktionærerne

18 måneders redningsforsøg er endt med en restruktureringsplan for rigselskabet Seadrill, der tirsdag søgte om konkursbeskyttelse i USA. De nuværende aktionærer bliver ifølge flere analytikere klemt.

Foto: Richard Drew/AP/POLFOTO/arkiv

I 11. time er det lykkedes rigselskabet Seadrill at lande en redningsplan, og natten mellem tirsdag og onsdag indsendte selskabet en ansøgning om konkursbeskyttelse til en domstol i Texas via chapter 11.

Ifølge flere analytikere risikerer de nuværende aktionærer i selskabet at stå tilbage som de store tabere, skriver flere medier.

Ifølge analytikerne Eirik Rohmesmo og Emanuele Tricca fra Clarksons Platou Sercurities kan aktionærerne ende med så lidt som et udbytte på tre til fire cents pr. aktie, skriver Bloomberg.

"Vi ser stor sandsynlighed for, at det sidste ord endnu ikke er sagt, og at processen med chapter 11 sandsynligvis bliver lang og pinefuld," skriver de to analytikere.

Analytiker Martin Huseby Karlsen fra DNB Markets skriver i en opdatering onsdag morgen, at den nuværende egenkapital bør handles til omkring 0,35-0,45 norske kroner per aktie, hvilket han baserer på den "begrænsede information indtil videre", skriver Dagens Næringsliv. Ved middagstid onsdag bliver Seadrill-aktien handlet til 1,75 norske kroner på Oslo Børs.

Ifølge planen fra Seadrill, som selskabet sendte ud natten til onsdag, vil de nuværende aktionærer sidde tilbage med et ejerskab på to procent af de nye selskab.

Med den nye plan, får Seadrill tilført 1,06 mia. dollars i ny kapital og udsætter afdrag på gæld på i alt 5,7 mia. dollars i fem år. 97 pct. af selskabets banker, ca. 40 pct. af obligationsejerne samt en gruppe af investorer anført af den største aktionær, John Fredriksens Hemen Holding, støtter forslaget.

Project Eagle

Ifølge Dagens Næringsliv har en række medarbejdere hos både Seadrill og John Fredriksens selskab Hemen Holding arbejdet med den omfattende plan, der på gangene har fået navnet "Project Eagle", fortæller centrale kilder til mediet.

Projektet blev allerede sat i gang, da olieprisen begyndte sit fald fra toppen i efteråret 2014, som satte en kædereaktion i gang med olieselskabernes faldende olieefterforskning og alt for mange rigge om alt for lidt at lave.

Nu kommer næste udfordring, som også analytikerne i Platou har peget på. Nemlig at få planen gennem domstolen i Texas. Netop valget af domstol er afgørende.

"Det er en videnskab at vælge den rette domstol. Texas blev valgt, fordi domstolene der er løsningsorienterede. De er kommercielt orienterede. De er lidt sådan Texas-style," siger en kilde nær processen til Dagens Næringsliv.

Seadrill i mål med redningsplan i sidste øjeblik

Seadrill rygtes i forhandlinger om redningsplanke

Seadrill forventer stor tilbagegang i tredje kvartal

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere