ShippingWatch

Minister om salg af Maersk Oil: "Det er en lidt speciel dag"

Med frasalget af Maersks oliedivision er det kun et danskejet olieselskab tilbage i den danske del af Nordsøen. Det kalder energiministeren for "lidt specielt", men han er glad for, at køberen efter alt at dømme både har evner og pengene til videreføre Maersks forretning i Nordsøen.

Foto: /ritzau/Jens Dresling

Det er en tilfreds energiminister, som mandag har modtaget beskeden om, at Maersk Oil bliver solgt til franske Total for 47,2 mia. kr. og at det bliver franskmændene, som fremover blandt andet skal udvinde olie og gas i den danske del af Nordsøen.

Det er selvfølgelig en lidt speciel dag, fordi den danske nordsøproduktion er historisk"

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V)
Lars Chr. Lilleholt (V) siger til EnergiWatch, at salget ligner en god aftale.

"Salget vidner om, at det er en meget stor opgave at drive en sådan forretning, og derfor er jeg glad for, at det er et selskab som Total, der kommer ind. Det fremgår, at man har tænkt sig at udvikle forretningen, også i den danske del af Nordsøen," siger han.

Maersks salg af oliedivisionen bliver det sidste store frasalg af danske selskaber i vores del af Nordsøen, efter også Dong Energy tidligere på året også kunne offentliggøre salget af sine olieaktiver til schweiziske Ineos i en handel til 8,7 mia. kr.

Med det er det kun selskabet Danoil, der som dansk operatør stadig ejer og driver oliefelter i dansk del af Nordsøen. Det kalder Lars Christian Lilleholt for "lidt specielt."

"Det er selvfølgelig en lidt speciel dag, fordi den danske nordsøproduktion er historisk. Men når det er sagt, så er jeg meget glad for, at man har valgt en spiller som Total til at overtage Maersk Oil," siger Lars Chr. Lilleholt.

Skal genopbygge Tyra

Under aftalen mellem Maersk og Total, som skal godkendes af myndighederne, får Maersk udbetalt købesummen i form af 97,5 mio. Total-aktier. Samtidig overtager Total også kortfristet gæld i Maersk Oil for 15,8 mia. kr.

Total kommer til at overtage alle de forpligtelser, der er i aftalen, og på den måde kommer det jo også Danmark til gode"

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V)
En af de kommende større opgaver for Total bliver blandt andet at genopbygge det synkende Tyra-felt, som Maersk, regeringen, S, SF, R og DF indgik en aftale om i marts.

Her får licenshaveren, fremover Total, til opgave at etablere gasfeltets platforme for cirka 24 mia. kr. Til gengæld for selskabet mere gunstige afskrivningsvilkår, hvor de skattemæssige afskrivninger stiger fra 15 til 20 pct.

Lars Chr. Lilleholt siger, at salget af Maersk Oil ikke kommer til at ændre på Tyra-aftalen. Han ønsker dog ikke at kommentere på, om han havde ventet et salg af oliedivisionen, dengang aftalen blev forhandlet på plads, eller om

"Total kommer til at overtage alle de forpligtelser, der er i aftalen, og på den måde kommer det jo også Danmark til gode," siger Lars Chr. Lilleholt.

Regeringen forventer, at genopbygningen af Tyra sikrer indtægter til statskassen på 26 milliarder kr. indtil 2042.

Skou efter salg: Vigtigt med fortsat fokus på Nordsøen

Maersk Oil sælges til franske Total i milliardhandel

Maersk Oil-direktør ser fortsat rum for besparelser 

Mere fra ShippingWatch

Equinor er færdig i Rusland

Det norske olieselskab har taget det sidste skridt ud af det russiske marked efter at have givet slip på aktiverne fra fire samarbejdsaftaler med Gazprom.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs