ShippingWatch

Kapitalfonde gør milliardindtog i Nordsøen

Tre år efter at olienedturen satte ind, begynder markedet endeligt at finde sig selv igen. Men med helt andre priser og helt nye aktører. Nogle af dem er store internationale kapitalfonde, som er på vej ind i Nordsøen med milliarder. Se her, hvem de nye fonde er.

Mens oliekrisen har fået flere af de toneangivende olieselskaber som Shell og Exxon til at drosle ned i Nordsøen, retter store internationale kapitalfonde i stigende grad deres interesse mod området og har inden for det sidste år investeret milliarder af dollars i projekter og opkøb af mellemstore selskaber i Nordsøen.

Det er fonde som amerikanske Blackstone og Carlyle, britiske Bluewater og EIG, der det seneste års tid har opbygget en krigskasse målrettet Nordsøen på 15 mia. dollars svarende til godt 95 mia. danske kroner. Det viser en ny opgørelse lavet af konsulenthuset Wood Mackenzie.

Også den store fond HitechVision, der har hovedsæde i Stavanger, kom for nylig på banen og landede gennem sit selskab Point Ressources en attraktiv aftale foran alle andre om at købe Exxons operationelle aktiver på den norske sokkel.

Man kan altid spørge, hvor attraktivt et område er, hvis de store olieselskaber ikke er interesserede i at være der.

Erik Tønne, analysechef i Clarksons Platou Offshore

En af de største handler på den norske sokkel nogensinde. Nogle har peget på op mod otte mia. kroner. Prisen er dog aldrig blevet offentliggjort.

Historisk set har kapitalfonde ikke været synderligt interesseret i at investere stort i Nordsøen. Der er blevet lavet investeringer, men det har været i mindre skala og typisk rettet mod efterforskning efter ny olie. I dag peger pilen ifølge Wood Mackenzie i en anden retning.

"I stedet for at gå den typiske vej med efterforskning, går pengene fra kapitalfonde i højere grad mod ældre oliefelter og udviklingsprojekter," skriver konsulentfirmaet i en rapport.

Alt imens har de store olieselskaber skåret til, afskediget og sænket deres investeringer markant de seneste år. Selskaberne er presset af faldet i olieprisen og dermed en helt ny virkelighed for produktionen af olie og gas. Hvor en tønde Nordsø-olie kostede op imod 120 dollars for tre år siden, inden nedturen satte ind, ligger den nu med en nogenlunde stabil pris på omkring 52 dollars. Vel at mærke noget bedre end lavpunktet under 30 dollars i starten af 2016.

I 2013 peakede investeringerne i Nordsøen, hvor olieselskaber som Shell, BP, Chevron investerede 14 mia. dollars i at finde og udvikle nye felter (capex). Statoil er ikke med i beløbet.

I år er beløbet ifølge Wood Mackenzie faldet med hele 60 pct. til omkring 5 mia. dollars. Olieselskaberne investerer dog stadig i eksisterende felter som Troll på den norske sokkel og et af de største i Nordsøen.

Netop presset på sektoren, faldet i olieprisen og lavere omkostninger på nogle felter tiltrækker ifølge Erik Tønne, analysechef i Clarksons Platou Offshore, de nye kapitalfonde.

"Når noget er nede cyklisk, så er det normalt en god ide at se på at investere. Der har været nogle gode muligheder i det her marked, hvor visse selskaber ville ud af områder, der ikke længere var en del af kerneforretningen. For eksempel Exxon Mobile, der ville ud af deres operationelle aktiver på den norske sokkel, men stadig er partner i konsortier på producerende felter. Det er selvfølgelig en god mulighed," siger han til ShippingWatch.

Siden faldet i olieprisen har der været et stort gab mellem, hvad sælger af aktiver forventede at få, og hvad køberne ville give for aktiverne. Men det sidste år har parterne nærmet sig hinanden, og der er indgået flere store aftaler. BP har solgt en vigtig rørledning i Nordsøen for 250 mio. dollars til energiselskabet Enios, mens Shell har solgt projekter i Nordsøen for 3 mia. dollars.

Hvor længe holder investeringen?

Spørgsmålet er, hvor længe kapitalfondene er interesseret i at bevare deres investeringer i Nordsøen. Historisk set er investeringshorisonten for kapitalfonde fem til syv år. Erik Tønne ser dem dog ikke nødvendigvis som kortsigtede.

"Hvis de trækker sig, gør de det på et tidspunkt, hvor deres afkast på investeringen er god," siger han.

Wood Mackenzie peger på, at den typiske investeringsperiode på op mod fem år for en kapitalfond bliver forlænget, og at en børsnotering på sigt også er en mulighed, fordi der et hul i det europæiske marked for de mellemstore selskaber.

"Vi mener, at ændringen i landskabet er god. Investeringer vil stige, felters produktion vil blive forlænget, og der bør blive skabt værdi. Og mens kapitalfondene nok ikke hænger ved for evigt, kan en vellykket indtjening betyde flere børsnoterede mellemstore selskaber, flere spillere fra Asien, Rusland og Mellemøsten eller endda, at de store olieselskaber vender tilbage," skriver konsulentvirksomheden og peger på de 15 mio. tønder olie, der fortsat er i i Nordsøen som en stor gulerod for selskaberne.

Men netop den lavere interesse fra de store olieselskaber er dårligt nyt for den norske sokkel, mener Erik Tønne.

"Det er selvfølgelig lidt trist at se nogle af de større spillere som Exxon forlader den norske sokkel som operatør. De store er vigtige, fordi de er langsigtede og har balancen til at investere stort, hvis de finder en attraktiv mulighed. Man kan altid spørge, hvor attraktivt et område er, hvis de store olieselskaber ikke er interesserede i at være der. Norge vil altid være et kerneområde for Statoil med den norske stat som medejer, men det signalerer noget om attraktiviteten som petroleumsområde," siger han og fortsætter.

"På den anden side er det altid godt at have flere selskaber end færre. For de yngre og små er generelt mere interesserede i at gå efter muligheder, og det genererer ret meget aktivitet."

DNB om olieprisen: I 2020 bliver det sjovt

Mindre selskaber vil ind på norsk sokkel

Norge venter udbygningsplaner for 125 mia norske kr

Forsiden lige nu

Nu svarer Skat på kritik i omdiskuteret retssag

En ny dom i Østre Landsret mod fem Clipper-ejede rederiselskaber gav Skat medhold i principiel sag om tonnageskat. "Forvaltningen af den gunstige skatteordning er uændret," forklarer Skat om sagerne over for ShippingWatch efter kritik af Skats fremgangsmåde.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere