ShippingWatch

Danmark er over halvvejs igennem olien i Nordsøen

Efter 45 års indvinding af olie og gas er der fortsat ca. tre mia. tønder olie tilbage, viser ny Nordsø-strategi offentliggjort i dag. "Der er et potentiale, som vi skal gøre alt, hvad vi kan for at udnytte," siger klima-, forsynings- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

Foto: Wintershall

Danmark har kun hentet lidt mere end halvdelen af den olie og gas op, som befinder sig i undergrunden.

Det viser den nye nordsøstrategi, der ser på, hvordan Danmark opnår optimal udnyttelse af sine ressourcer.

Der er et "væsentligt potentiale på cirka tre milliarder tønder olie", lyder det.

Siden den første olieindvinding i 1972 og frem til 2015 har Danmark hentet mere end 3,8 milliarder tønder olie og gas i land.

Dermed er indvindingen mere end halvvejs, men felterne er ved at være hårdt prøvede.

"Produktionen af de tilbageværende ressourcer i undergrunden forudsætter dog betragtelige nye investeringer i efterforskning, udbygning af eksisterende og nye felter samt fornyelse af den aldrende infrastruktur," lyder det i strategien.

Kun over halvdelen af de tre milliarder tønder kan indvindes med den nuværende teknologi.

Ifølge strategien skal der derfor udvikles nye teknologier, hvis man skal hente de resterende milliarder tønder. Disse teknologier vil øge den såkaldte indvindingsgrad med syv procentpoint til 34 procent.

Desuden findes meget af olien i undergrunden i små fund, hvilket ikke kan betale sig at producere.

Ressourcerne har foreløbigt givet 415 milliarder kroner til den danske statskasse. Således har det sorte guld i Nordsøen væsentlig betydning for den danske økonomi.

Men både produktionen og prisen på olie og gas er faldende, og det koster i statskassen.

Nye investeringer i infrastruktur

Danmark er det eneste land i EU, der eksporterer olie og gas, og indvindingen sikrer Danmark en større uafhængighed af energi importeret fra andre lande ifølge strategien.

Strategien fastslår, at der de kommende år skal foretages en række store investeringer i infrastrukturen i Nordsøen. Det skyldes, at store dele af infrastrukturen har været i drift i flere årtier.

Den nye nordsøstrategi kan læses her

I marts blev staten og Dansk Undergrunds Consortium enige om en ny aftale for indvinding af olie og gas. Det skete på grund af olieprisens markante fald, og fordi Tyra-feltet trængte til en renovering.

Under den nye aftale vil skatten, selskaberne skal betale, blive sænket de næste ni år. Stiger olieprisen til over 75 dollar per tønde, vil den skatterabat dog skulle betales tilbage.

Det var den socialdemokratisk ledede regering, der i 2014 startede arbejdet med at se på forholdene for dansk gas og olie.

Minister ser flere milliarder i Nordsøen

Der er potentiale for at tjene mange milliarder kroner i form af olie og gas, som kan hives op af Nordsøen, lydet det fra klima,- forsynings- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) til Ritzau.

"Der er masser af danske arbejdspladser i olie og gas. Danmark har over de seneste 40 år fået over 400 milliarder kroner i skatteindtægter."

"Der er rigtig mange mennesker ikke mindst i det syddanske område, som er beskæftiget inden for området, og Danmark kan noget med det her."

"Der er et potentiale, som vi skal gøre alt, hvad vi kan for at udnytte," siger ministeren.

Danmark har kun hentet lidt mere end halvdelen af den olie og gas op, som befinder sig i undergrunden gennem de seneste 40 års udvinding.

Den ser på, hvordan Danmark opnår optimal udnyttelse af sine ressourcer. Der er et "væsentligt potentiale på cirka tre milliarder tønder olie", lyder det.

Men det sorte guld er blevet sværere at finde og få op end tidligere. Derfor opfordrer nordsøstrategien firmaerne i Nordsøen til at hjælpe hinanden.

Det kan ske, ved at de stiller infrastruktur til rådighed for andre, så det kan betale sig at gå efter forekomster, som kan være svært tilgængelige.

"Selskaberne i Nordsøen skal være bedre til at samarbejde og udnytte og bruge hinandens infrastruktur."

"Der skal være nogle aftaler for, hvordan man afregner, og hvad det er for en økonomi, der er forbundet med at bruge andres infrastruktur," siger Lars Christian Lilleholt.

Derfor har regeringen sendt et lovforslag i høring. Det skal forbedre tredjepartsadgangen til eksisterende og ny infrastruktur.

Dermed får flere selskaber adgang til den infrastruktur, der ejes af andre selskaber, og stordriftsfordele kan opnås.

Dybt pinlig strategi

NGO'en Greenpeace kalder den nye strategi for "dybt pinlig."

Generalsekretær Mads Flarup Christensen er i hvert fald dybt skuffet over regeringens hensigt om at pumpe endnu flere ressourcer op af den danske undergrund.

"Vi synes, at strategien er dybt pinlig. Den siger, at vi skal hive alt op af Nordsøen, og det er stik imod det, som klimaaftalen fra Paris taler om. Klimavidenskaben fortæller os, at 80 procent af de ressourcer, vi har fundet, skal blive i jorden, hvis vi skal forhindre flere klimaforandringer. Og når andre lande kan finde ud af det, så bør Danmark også gøre det," siger han.

Mads Flarup Christensen mener, at diskussionen ikke bør handle om, hvor meget mere olie, der skal udvindes. I stedet bør Danmark involvere sig i, hvem der skal lade noget ligge i jorden.

"Et rigt land som Danmark burde gå foran og lave en strategi, der handler om at udfase brugen af fossile ressourcer."

Dong jubler over at blive rendyrket grøn

Analytiker: Oliesalg sker til lavere pris end ventet

Cepos-chef: Staten gambler mod markedet med Nordsøaftale

Forsiden lige nu

Sirius-sag kan trække ud i årevis: "Det er komplekst"

Tre uger efter det sidste retsmøde venter Sirius Shipping fortsat på en afgørelse i sagen om brud på udlændingeloven. Der kan dog gå flere år, før sagen bliver afgjort, hvis den ender med at blive sendt videre til EU-Domstolen.

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Ugen på ShippingWatch bød på flere Maersk-overskifter med kapitalmarkedsdag og nye oplysninger om Hamburg Süd. Samtidig præsenterede J. Lauritzen regnskab, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom med en markant kritik af sydkoreansk statsstøtte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere