ShippingWatch

Nye anklager om bestikkelse mod brasiliansk ekspræsident

Anklagere mener, at det var den tidligere præsident Lula, der stod bag omfattende korruptionsring i Petrobras. Den brasilianske ekspræsidents advokater afviser anklagerne som useriøse.

Foto: Ricardo Stuckert/AP/Polfoto/Arkiv

Den tidligere brasilianske præsident Luiz Inacio "Lula" da Silva bliver mødt med nye anklager om bestikkelse.

Anklagerne går på, at den forhenværende præsident Lula, som han kaldes i folkemunde, skulle være hjernen bag den korruptionsskandale, der har ramt landet.

Lula, der er grundlægger af arbejderpartiet PT, regerede landet fra 2003 frem til 2015. Ekspræsidenten har i forvejen fået fem andre sager om korruption på halsen.

De nye anklager går på, at han skulle stå bag den konstruktion, der sikrede politikere og højtstående personer i det statsejede olieselskab Petrobras bestikkelse fra firmaer, der ønskede adgang til offentlige byggeprojekter.

Lulas advokater skriver i en udtalelse, at anklagerne er useriøse og en del af en politisk forfølgelse af den tidligere leder, der fører meningsmålingerne til næste års præsidentvalg.

Hvis Lula bliver dømt i nogle af retssagerne mod ham, og dommen står ved magt ved en ankeinstans, så vil han ikke være i stand til at stille op som præsident. Han kan desuden formentlig se frem til en fængselsdom.

Den nuværende brasilianske præsident, Michel Temer, har også mødt anklager om korruption. Han siger, at han ikke vil træde tilbage, selv hvis han blev formelt anklaget.

Temer overtog sidste år magten i Brasilien, da han afløste Dilma Roussef.

Brasiliens præsident nægter at gå af

Læk knytter præsident til olieskandale

Er en rigsretssag i Brasilien dødsstødet for olielandet? 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Maersk satte rekord, Norden fik underskud, men hævede resultatforventningerne, Dan-Bunkering udpegede ny topchef, Celsisus Shipping vil sælge ud af højt prissatte tørlastskibe, og den farverige erhvervsmand Thor Stadil risikerer at miste retten til at drive virksomhed i sag om konkurskarantæne.

Olieselskabernes fremgang breder sig kun langsomt til drilling

Olieselskaberne vejrer morgenluft med stigende oliepriser, men deres lyst til at investere er behersket. Derfor må den kriseramte drilling-sektor indstille sig på at vente på bedring i aktivitetetsniveauet, vurderer to aktieanalytikere over for ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs