Nye anklager om bestikkelse mod brasiliansk ekspræsident

Anklagere mener, at det var den tidligere præsident Lula, der stod bag omfattende korruptionsring i Petrobras. Den brasilianske ekspræsidents advokater afviser anklagerne som useriøse.
Foto: Ricardo Stuckert/AP/Polfoto/Arkiv
Foto: Ricardo Stuckert/AP/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU

Den tidligere brasilianske præsident Luiz Inacio "Lula" da Silva bliver mødt med nye anklager om bestikkelse.

Anklagerne går på, at den forhenværende præsident Lula, som han kaldes i folkemunde, skulle være hjernen bag den korruptionsskandale, der har ramt landet.

Lula, der er grundlægger af arbejderpartiet PT, regerede landet fra 2003 frem til 2015. Ekspræsidenten har i forvejen fået fem andre sager om korruption på halsen.

De nye anklager går på, at han skulle stå bag den konstruktion, der sikrede politikere og højtstående personer i det statsejede olieselskab Petrobras bestikkelse fra firmaer, der ønskede adgang til offentlige byggeprojekter.

Lulas advokater skriver i en udtalelse, at anklagerne er useriøse og en del af en politisk forfølgelse af den tidligere leder, der fører meningsmålingerne til næste års præsidentvalg.

Hvis Lula bliver dømt i nogle af retssagerne mod ham, og dommen står ved magt ved en ankeinstans, så vil han ikke være i stand til at stille op som præsident. Han kan desuden formentlig se frem til en fængselsdom.

Den nuværende brasilianske præsident, Michel Temer, har også mødt anklager om korruption. Han siger, at han ikke vil træde tilbage, selv hvis han blev formelt anklaget.

Temer overtog sidste år magten i Brasilien, da han afløste Dilma Roussef.

Brasiliens præsident nægter at gå af

Læk knytter præsident til olieskandale

Er en rigsretssag i Brasilien dødsstødet for olielandet? 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også