ShippingWatch

Moody's: Klimapolitik kan ramme oliebranchen hårdt

Politiske krav om CO2-reduktioner kan reducere antallet af nye olie- og gasfelter, skriver kreditvurderingsbureauet Moody’s i en ny analyse.

Foto: /ritzaui/AP/Hasan Jamal

Begynder verdens regeringer for alvor at bekæmpe udledningen af CO2, kan det nedbringe antallet af nye olie- og gasfelter i særligt de arktiske egne og dybvandsområder.

Med en klar forpligtigelse i Paris-aftalen til at reducere udledninger er det uundgåeligt, at implementeringen af politik på området vil ramme olie- og gasindustrien væsentligt

Moody's
Det vurderer Moody’s i en ny analyse. Her har de kigget på, hvilke økonomiske konsekvenser den klimapolitiske dagsorden kan have for olie- og gasindustrien.

Og det bliver især investeringer i nye olie- og gasreserver, som bliver udskudt, skriver Moody’s.

"I en verden med en langsom eller ingen vækst i efterspørgslen efter olie, er det sandsynligt, at investereringerne vil blive rettet mod udvikling af eksisterende reserver og vedligeholdelse af produktionen i stedet for at undersøge nye reserver," står der i analysen.

Olieoptur eller ej: Søren Skou insisterer på, at olien skal ud af Maersk

Paris-aftalen slår hårdt

Moody’s forudser, at efterspørgslen på olie fortsat vil stige frem mod 2040, men at stigningen vil være markant lavere end ved "business-as-usual."

Den svagere stigning er udregnet på baggrund af COP 21 aftalen i Paris, hvor verdens lande forpligtigede sig til at holde den globale temperatur under to grader over niveauet før den industrielle revolution og reducere udledningen af drivhusgasser.

Netop reduktionen af drivhusgasser som CO2 kommer til at gå ud over olie- og gasindustrien, skriver Moody’s i analysen.

"Med en klar forpligtigelse i Paris-aftalen til at reducere udledninger er det uundgåeligt, at implementeringen af politik på området vil ramme olie- og gasindustrien væsentligt, da det er en af de mest markante udledere," står der i analysen.

Moody’s skriver også, at olie- og gasindustrien - ifølge det Internationale Energi Agentur (IEA) - står for 35 pct. af verdens CO2-udledning, og at CO2 derfor ikke længere kan betragtes som et uønsket biprodukt, men som et af industriens reelle produkter.

Derfor forventer Moody’s, at verdens lande vil reducere brugen – og dermed efterspørgslen – af råolie og reducere efterspørgslen på naturgas.

Trump spøger

Olieprisen holder stand og afventer lagertal

Hvordan og hvornår reduktionen vil ske, er Moody’s dog uklare om i analysen.

Dels er det usikkert, hvordan landene vil nå målene i Paris-aftalen, da den ikke skitsere en fremgangsmåde for reduktionen af drivhusgasser.

Og så spøger Donald Trump også i baggrunden. Det er nemlig usikkert, om USA under Trump fortsat vil overholde aftalen, skriver Moody’s – og i så fald, i hvor høj en grad.

Maersk: Olieproduktionen bliver halveret i år

Maersk Drilling afviser salg af rigge trods nedtur

Store olielande vil forlænge aftale om produktionsloft

Forsiden lige nu

Gary Vogel har ændret kursen i Eagle Bulk

Eagle Bulk Shipping er gået fra at være en tonnageudbyder til at være et reelt rederi under ledelse af Gary Vogel, der kom til fra Clipper for to et halvt år siden. Første del af forvandlingen er tæt på at være i mål, siger han til ShippingWatch.

Én alliance sidder på hovedparten af global ordrebog

Det er især medlemmerne af en af de store containeralliancer, der har bestilt nye skibe inden for det seneste halve år. Ser man på skibe på over 16.000 teu, står alliancen for 58,6 pct. af ordrerne, skriver Seaintel i en ny analyse.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere