ShippingWatch

Trumps udenrigsminister vil sælge ud af ExxonMobil

Donald Trumps valg som udenrigsminister, Rex Tillerson, vil sælge aktier i olieselskabet ExxonMobil, hvis han bliver godkendt til posten. Tillerson var indtil årsskiftet topchef i selskabet.

Rex Tillerson modtog i 2012 en russisk medalje, som blev overrakt af præsident Vladimir Putin. | Foto: Mikhail Klimentyev/AP/Polfoto/Arkiv

Rex Tillerson, tidligere topchef i ExxonMobil, vil sælge sine aktier for 240 mio. dollars i olieselskabet, hvis han bliver godkendt som udenrigsminister i Donald Trumps kommende regering.

Det sker for at fjerne tvivl om, at der kan opstå konflikt mellem hans private, økonomiske interesser og USA's udenrigspolitik.

I alt vil Rex Tillerson sælge 600.000 a-aktier og overføre b-aktier for to mio. dollars til en såkaldt blind trust, mens han bestrider embedet.

Derudover vil han give afkald på bonusser for 4,1 mio. dollars over de næste tre år, skriver Bloomberg News.

Rex Tillerson blev indstillet af Donald Trump som USA's kommende udenrigsminister i december, men skal først godkendes af senatet.

Han er et kontroversielt valg til posten, fordi han har opbygget stærke bånd til Rusland, herunder præsident Vladimir Putin, under sin tid som topchef i ExxonMobil.

Olieselskabet har således massive økonomiske interesser i Rusland og er blevet hårdt ramt af Vestens sanktioner mod landet i kølvandet på invasionen af Krim-halvøen i Ukraine. ExxonMobil har tidligere vurderet, at sanktionerne vil koste selskabet op mod én mia. dollars.

Båndet til Rusland har fået kritikere som senator John McCain til at stille spørgsmålstegn ved, om Rex Tillerson er i stand til at varetage USA's interesser som udenrigsminister, når han samtidig har tjent penge på at have et tæt forhold til landets magtelite.

64-årige Rex Tillerson var CEO og bestyrelsesformand for ExxonMobil fra 2006 og frem til 1. januar 2017, hvor han trådte tilbage.

Trump indstiller officielt oliechef som sin udenrigsminister 

Medie: Trump nominerer oliechef som udenrigsminister

Exxon Mobil bliver gransket af myndigheder 

Mere fra ShippingWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 268 millioner britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Det var tid til procedure i Dan-Bunkering sagen, hvor anklageren kræver bøde- og fængelsstraf. 2022 tegner til at blive nyt hæsblæsende containerår, klima spillede afgørende rolle i Lasse Kristoffersens beslutning om jobskifte i en uge, hvor Norden lagde tørlast og tank sammen i ny struktur.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs