ShippingWatch

BP holder vejret i Iran på grund af Trump

Den britiske oliemastodont BP afventer, hvad den kommende præsident Donald Trump har i tankerne, før selskabet tør gå ind i flere aktiver i Iran. Donald Trump har flere gange kritiserer den aftale, som åbnede landet om omverdenen.

Foto: Evan Vucci/AP/Polfoto/Arkiv

Det skræmmer olieselskabet BP, at USA's næste præsident kommer til at hedde Donald Trump.

I hvert fald har selskabet valgt at se tiden an og holde sine aktiviteter i ro i Irans hovedstad Teheran, hvor Trump har lagt an til en hård linje, når han tiltræder som præsident senere på måneden. Det skriver Financial Times.

Under valgkampen har Trump blandt andet udtalt, at han ser atomaftalen med Iran som "en af de værste nogensinde", og at han enten vil flå aftalen fra hinanden eller forsøge at genforhandle den.

Og det er netop det, der bekymrer BP.

Den historiske atomaftale, der blev indgået mellem USA, Iran og fem andre stormagter i januar sidste år, betød, at Iran lovede at reducere sit lager af uran og stoppe produktionen af plutonium til våben. Til gengæld lovede de andre lande at stoppe sanktionerne mod Iran.

Men ifølge flere medier har USA ikke levet op til sin del af aftalen, mens Iran angiveligt skulle have levet op til sin del.

Har stor eksponering mod USA

BP har primært sine aktiviteter i Iran via selskabet Oil Company, der var de første til at finde olie i Iran tilbage i 1908.

Og selvom BP fortsat har aktiviteter i Iran og faktisk købte iransk olie tilbage i oktober, så er selskabet også det europæiske selskab, der har den største eksponering mod USA.

En stor del af selskabets aktionærer og ansatte er fra USA.Det betyder også, at Trumps linje fremover vil være afgørende for selskabets fremtid i Teheran.

Lukker aftaler op til præsidentskiftet

Iran har verdens andenstørste gasreserver og verdens fjerdestørste oliereserve, ifølge The US Energy Information Admistration.

Og over de næste fem år forventer landet at få investeringer for 1410 milliarder kroner til gas- og oliereserven for at kunne modernisere sektoren, der blandt andet lider under en ekstremt gammel infrastruktur.

Op til skiftet i det hvide hus i Washington den 20. januar har Iran forsøgt at lukke så mange aftaler som muligt.

Det er dog endnu uvist, hvorvidt Trump vil gøre alvor af sine udtalelser.

Maersk får mulighed for at byde på olieprojekter i Iran

Shell er tæt på olieaftale med Iran

Sådan vil Trumps valgsejr påvirke shipping og olie 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs