ShippingWatch

Shell overvejer at afhænde norske aktiver

Investorpres får nu Shell til at kigge på frasalg af hele eller dele af selskabets olie- og gasaktiviteter i Norge.

Foto: Alastair Grant/AP/Polfoto

Olie- og gasaktiver for 3 mia. dollar, eller ca. 20 mia. kr., kan skifte hænder i Norge.

I hvert fald skriver britiske Times, at oliegiganten Shell overvejer at sælge hele eller dele selskabets norske portefølje.

Selskabet har således fået investeringsbanken Rothschild til at undersøge mulighederne for frasalg af aktiverne, som inkluderer en række store felter og andele i mindre felter.

Anonyme kilder med kendskab til processen fortæller til Times, at én løsning for Shell kunne være, at selskabet afhænder de aktiver, hvor Shell er operatør, mens man beholder ejerskabet i felter, hvor man alene ejer mindre andele, men ikke står for driften som f.eks. det store Troll-felt.

Ifølge avisen skyldes frasalgsiveren, at Shell er under pres fra investorerne for at reducere selskabets gæld, efter at man i 2015 spenderede 35 mia. pund (300 mia. kr.) på overtagelsen af BG.

Topchef Ben van Beurden annoncerede dengang, at man ville sælge aktiver for 30 mia. pund (258 mia. kr.), men foreløbigt er selskabets ikke nået specielt langt i den proces.

Samtidig er selskabets gæld steget siden slutningen af sidste år, hvor den lød 52 mia dollar (360 mia. kr.) til hele 86 mia. dollar (595 mia. kr.) - en stigning, som til dels skyldes, at Shell har valgt at fastholde et betydeligt udbytte til aktionærerne på 15 mia. dollar (103 mia. kr.)  om året. 

I forbindelse med det seneste kvartalsregnskab understregede Shell, at man fortsat arbejder på at slanke selskabet, og at man aktivt er i gang med salget af 16 aktiver på globalt plan. De vil i øvrigt føje sig til salget af Shells danske raffinaderi i Fredericia, hvor den endelige godkendelse dog først forventes at falde på plads i begyndelsen af 2017.

Hverken Shell eller Rothschild har ønsket at kommentere historien til Times.

Opkøb sikrer Shell langt bedre tredje kvartal end ventet 

Nu har 40.000 norske olieansatte mistet jobbet 

Medie: Maersk Oil vil købe Shells aktiver i Nordsøen 

Shell skærer 255 stillinger i Norge 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Maersk satte rekord, Norden fik underskud, men hævede resultatforventningerne, Dan-Bunkering udpegede ny topchef, Celsisus Shipping vil sælge ud af højt prissatte tørlastskibe, og den farverige erhvervsmand Thor Stadil risikerer at miste retten til at drive virksomhed i sag om konkurskarantæne.

Olieselskabernes fremgang breder sig kun langsomt til drilling

Olieselskaberne vejrer morgenluft med stigende oliepriser, men deres lyst til at investere er behersket. Derfor må den kriseramte drilling-sektor indstille sig på at vente på bedring i aktivitetetsniveauet, vurderer to aktieanalytikere over for ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs