Rosneft konsoliderer magten i Rusland

Det statkontrollerede russiske olieselskab Rosneft har fuldført købet af landets hurtigstvoksende og statsejede olieselskab Bashneft. Det sætter skub i privatiseringen af statens aktiver, fastslår landets præsident Vladimir Putin.
Igor Sechin er præsident for Rosneft. Han anses for at være en af Putins tætteste allierede. | Foto: Alexei Nikolsky/AP/Polfoto/Arkiv
Igor Sechin er præsident for Rosneft. Han anses for at være en af Putins tætteste allierede. | Foto: Alexei Nikolsky/AP/Polfoto/Arkiv
AF MAZ PLECHINGER, ENERGIWATCH

Ruslands største olieselskab, Rosneft, har købt aktiemajoriteten i landets sjettestørste, Bashneft.

Prisen for at overtage 50,08 pct. af det statsejede olieselskab er på 329,7 mia. rubler (35,4 mia. kr.), fremgår det af en købsmeddelelse til Londons børs.

Salget af Bashneft har været under opsejling siden begyndelsen af året. Den uofficielle anledning til, at regeringen har ønsket at frasælge det ellers hurtigst voksende olieselskab i landet, er det lavvande i den russiske statskasse, der har været konsekvensen af dels de seneste års lave olie- og gaspriser og dels de vestlige sanktioner mod landet som følge af konflikten med Ukraine og annekteringen af Krim-halvøen.

Officielt er det dog et ønske om øget privatisering i sektoren, der har drevet salget.

"Denne privatiseringen er nøje udarbejdet og med blik for synergieffekter i forhold til det maksimale udbytte fra både et budgetmæssigt og finansielt synspunkt," lyder det i en lidt kringlet udtalelse fra Vladimir Putin om aftalen ifølge Reuters.

Umiddelbart er handlen dog ikke et helt klassisk eksempel på privatisering, al den stund at den russiske stat også ejer aktiemajoriteten i Rosneft, der dog for knapt en femtedels vedkommende også er medejet af BP.

Bloomberg mente dog tidligere på efteråret at vide, at Rosneft ikke var statens foretrukne køber af Bashneft. Noget, der skulle have haft udsat beslutningen om at sælge olieselskabet for at undgå, at det blev kimen til splittelse forud for det russiske parlamentsvalg i september.

Putin udskyder salg af russisk olieselskab

Minister: Sovcomflot kan blive privatiseret i år

Medie: Putin overvejer delvist salg af Rosneft 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også