ShippingWatch

Olieselskaberne har brugt 300 mia dollars færre på to år

Den globale olieindustri har brugt markant færre penge på at hente olie opad jorden de sidste to år, og faldet kan meget vel fortsætte i 2017. Sker det, vil det være første gang, at udgifterne til olieudvinding falder tre år i træk, skriver det Internationale Energiagentur.

Foto: Hasan Jamali/AP/Polfoto/Arkiv

Den globale olieindustri har brugt 300 mia. dollars mindre på udvinding de seneste år, og der er ikke meget, som tyder på, at der vil blive brugt flere penge på at hente olie opad jorden i 2017.

Dermed er branchen for første gange nogensinde vej mod tre år med faldende investeringer, skriver det Internationale Energiagentur (IEA).

I sin seneste rapport vurderer IEA, at investeringerne i olieudvinding er faldet med 25 pct. fra 2014 til 2015, mens dykket i år ser ud til at blive på 24 pct. Det svarer til et fald på over 300 mia. dollars. Og næste år bliver ikke meget bedre, lyder vurderingen.

Tre år i stræk med nedgang er aldrig set tidligere"

IEA i sin seneste markedsrapport
"Investeringer i upstream ser ud til at være stabile eller falde lidt i 2017. Tre år i stræk med nedgang er aldrig set tidligere," skriver IEA i sin markedsrapport, som udkom onsdag.

Det er en kombination af faldende omkostninger, højere effektivitet og mindre aktivitet som følge af den lave oliepris, der har fået udgifterne til olieudvinding at falde.

Bedst ser det ud i Mellemøsten og Rusland, hvor omkostningerne til at lede efter olie i forvejen var lave. De to regioner står nu for i alt 44 pct. af verdens investeringer i olieudvinding, hvilket er det højeste nogensinde.

Omvendt har de amerikanske skiferproducenterne og offshoreselskaberne, som har markant højere udgifter, skruet mest ned for pengeforbruget.

Den amerikanske skiferindustri har således halveret sine investeringer fra 2014 til 2015, selvom amerikanerne stadig bruger flere penge end nogen andre i oliebranchen.

Oliepriskrigen lever videre: Opec-produktion på rekordniveau

Maersk Oil sælger andele i tre felter i Nordsøen

Lave oliepriser er udsigten i meget lang tid

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere