Analysehus: Flere olieprojekter i Nordsøen rentable igen

Nedskæringer og omkostningsinitiativer betyder, at en række projekter på norsk sokkel vil hænge sammen til den nuværende oliepris. Større og investeringstunge udbygninger vil dog sandsynligvis blive udskudt, vurderer Wood Mackenzie.
Johan Sverdrup | Foto: Statoil
Johan Sverdrup | Foto: Statoil

Olieselskabernes omfattende fokus på omkostninger og tilpasning af investeringer i olieprojekter i den norske del af Nordsøen ser ud til at have givet pote.

De storstilede nedskæringer, fyringer og omkostningsinitiativer har gjort en række udbygningsprojekter på norsk sokkel realiserbare i lyset af den nuværende oliepris, skriver analysehuset Wood Mackenzie i følge offshore.no.

Det drejer sig nærmere bestemt om otte ud af i alt 19 felter, der ligger klar til udbygning i de kommende år. Her betyder selskabernes tilpasning af investeringer, at felterne nu har en break-even oliepris på 49 dollars pr. tønde. Men Wood Mackenzie vurderer alligevel, at olieselskaber vil udskyde de største projekter og nøjes med blot at indlevere udbygningsplaner for en række af de mindre felter i år.

Den udvikling står i kontrast til sidste år, hvor der på norsk sokkel blev indleveret udbygningsplaner til fire markante projekter, Johan Sverdrup, Maria, Gullfaks Shetland/Lista og Oseberg.

Den store vinder ifølge offshore.no er Statoil med kæmpefeltet Johan Castberg, hvor det norske olieselskab har meldt ud, at investeringen er blevet reduceret fra omkring 100 mia. norske kr. til nu i omegnen af 50-60 mia. norske kr. Dog vil de helt store projekter, blandt andet Johan Castberg og det enorme Johan Sverdrup, sandsynligvis blive skubbet tilbage til 2018-2019, siger analysehuset, der også peger på mulighed for yderligere besparelser for de pressede olieselskaber.

"Indtil videre er omkostningsreduktionerne først og fremmest opnået ved at begrænse aktiviteten og presse leverandørerne på priserne. Nu må selskaberne give sig i kast med ny teknologi, smartere arbejdsgange og øget effektivitet for at sænke priserne yderligere," siger analytiker Neivan Boroujerdi fra Wood Mackenzie til det norske medie.

Obligationslån i norsk offshore handles nu til skrotpriser

Mange olieselskaber i fare for kollaps

Analyseinstitut advarer mod globalt olieunderskud

Olieprisen tikker op mod 50 dollars 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også