Obligationslån i norsk offshore handles nu til skrotpriser

Obligationsgælden i offshoresektoren handles nu til priser 60 procent under den oprindelige udstedelsespris. Årsagen er faldende indtægter blandt offshoreselskaberne og stigende risiko for, at de ikke kan betale, skriver Sysla.
Seadrill | Foto: Seadrill
Seadrill | Foto: Seadrill

Obligationsgæld for op mod 130 milliarder norske kroner handles lige nu til priser, der er 60 procent under værdien af gældens oprindelige pris.

Det vurderer analysehuset Nordic Price Bonding ifølge det norske medie Sysla og peger på, at de 130 milliarder kroner i gæld for tiden kan erhverves for blot 75 milliarder norske kroner.

De lave priser skyldes først og fremmest de stigende risici forbundet med gælden placeret hos selskaber, der kæmper med faldende indtægter på grund af den lave oliepris. Det fører til en væsentligt reduceret sandsynlighed for tilbagebetaling af lånene, og det er bekymrende, siger analysechef Pål Ringholm fra Swedbank. Han tilføjer, at i dagens marked er et prisestimat på 58 procent af udstedelsesværdien et tegn på fare.

"Grunden til, at vi er havnet her, er, at der ikke findes en eneste aktør i dette segment med en kapitalstruktur, der er tilpasset en oliepris på 30 dollars tønden. Eller 40 eller 50 dollars for den sags skyld," siger han.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 40 dage

Derudover kan den enorme rabat på gælden gøre det nærmest umuligt for de pressede offshorespillere at sælge nye obligationslån, hvilket vil udgøre en væsentlig forhindring i forbindelse med selskabernes refinansiering og tiltag for at overleve i det benhårde marked.

"Ingen vil købe nye obligationslån til fuld pris, hvis de kan købe gæld i samme selskab til udsalgspriser second-hand," siger Pål Ringholm til Sysla.

Advokater: Gode opkøbsmuligheder i presset offshore 

Analyse: Halvdelen af alle fremtidige olieprojekter urentable 

Wood Mackenzie: Olieinvesteringer for 380 mia dollars sløjfet 

Farstads sparekniv skærer helt ind til kontoret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også