ShippingWatch

Bank: Olieprisfald kan give større finansielle rystelser

Nok giver billig olie også billigere benzin og mange andre forbrugsvarer, men den lave oliepris kan være en risiko for større rystelser i det finansielle system. Det siger cheføkonom i Nykredit.

Foto: Øyvind Hagen/Statoil

Faldet i olieprisen til 2004-niveau har skabt glæde for danske bilejere, men store systemiske problemer i mange olieproducerende lande. Der kan også være en risiko for større rystelser i det finansielle system.

Det konstaterer cheføkonom i Nykredit Ulrik Bie i en kommentar.

Olieaftale hjælper næppe pris

"Ugens melding om en aftale mellem Saudi-Arabien og Rusland om at fastfryse produktionen på niveauet medio januar er blevet modtaget med afventning i oliemarkedet. Begge lande producerer mere eller mindre for fuld kraft, og de mest interessante er dermed Irak og Iran, der begge står til at levere store produktionsstigninger i 2016 og 2017," vurderer Ulrik Bie.

Rusland og Saudi-Arabien vil fastfryse olieproduktionen

Han har meget svært ved at se, hvordan de to lande kan undlade at øge produktionen yderligere.

 

"Regeringen i Bagdad har visse sikkerhedsmæssige udfordringer, der kræver øgede indtægter. Iran har en ung og rastløs befolkning, der nu venter håndgribelige forbedringer i velstanden efter sanktionernes ophævelse," konstaterer han.

Ratinghug

Faldet i olieprisen koster nu på mærkbart på olielandenes kreditvurderinger. S&P tog torsdag fat i kreditvurderingen af fire olieproducenter.

Saudi-Arabiens vurdering blev nedjusteret med to trin fra "A+" til "A-".

"Det er fortsat en stærk kreditvurdering, som også afspejler den meget store sovereign wealth-fond, som landet har opbygget, ligesom statsgælden fortsat er minimal. Saudi-Arabien har dog ikke formået at diversificere sin økonomi i de gode år, så det finanspolitiske slag bliver så meget desto større," konstaterer Ulrik Bie.

Er olieindustrien ved at lukke og slukke i Nordsøen?

Bahrain blev nedjusteret med to trin fra "BBB-" til "BB" og er dermed junk. Oman blev nedjusteret med to trin til "BBB-" efter også at være blevet nedjusteret i november. Kazakhstan har samme rating.

I Brasilien går situationen fra ondt til værre, og S&P svarede som ventet med en yderligere nedsættelse i junk-territorium til "BB", og de negative udsigter, der kan indikere, at der kan komme flere nedsættelser, blev fastholdt.

Risiko for større finansielle rystelser

"Nedjusteringerne viser, at der er forhøjet risiko for, at olieprisfaldet vil udløse større rystelser i det finansielle system. Der sker samtidig en markant overførsel af velstand fra råvareproducenter til forbrugerne, hvilket i høj grad er vestlige husholdninger, konstaterer Ulrik Bie.

"Nedbringelsen af de opsparede oliefonde kan desuden bidrage til et salgspres for mange finansielle aktiver," fortsætter han.

Nykredit venter en langsom stigning i olieprisen i løbet af året, men ikke nok til at komme olielandene til undsætning.

"Det betyder, at der venter nye finanspolitiske stramninger. Det er ikke sikkert, at det kommer til at gå helt stille for sig alle steder," vurderer Ulrik Bie.

Er olieindustrien ved at lukke og slukke i Nordsøen?

BW Offshore nedskriver med to milliarder kroner

Vitols topchef: Olieprisen forbliver lav de næste 10 år

Forsiden lige nu

Sådan vil Maersk overbevise investorerne

Topledelsen i Maersk leverer i dag tirsdag sit bud på de kommende års strategi for kerneforretningen Transport & Logistics. Det sker over for en bred kreds af investorer og analytikere på en kapitalmarkedsdag. Se strategien her.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere