ShippingWatch

Minister: Afklaring om Nordsøen inden for meget kort tid

Ifølge klima- og energiministeren skyldes forsinkelserne med den syvende udbudsrunde i Nordsøen skærpede krav fra EU. Olieselskaber er frustrerede efter 16 måneders ventetid.

Flere danske og udenlandske olieselskaber er frustrerede over manglende tilladelser til at lede efter olie i Nordsøen, hvilket efter foreløbig 16 måneders ventetid risikerer at koste Danmark milliardinvesteringer. Ifølge klima- og energiminister Lars. Chr. Lilleholt skyldes forsinkelserne nye krav fra EU, men han siger, at tilladelserne er lige på trapperne.

Det er lang tid, de har ventet?

"Processen og behandlingen i den syvende udbudsrunde har trukket ud, og det er ærgerligt, men som det fremgår i pressen, er en væsentlig årsag til forsinkelsen, at der har været en længere dialog med nogle af selskaberne om den sikkerhed, der skal stilles for de kommende aktiviteter," siger Lars. Chr. Lilleholt.

"Det skyldes især EU's offshore- og sikkerhedsdirektiv, som har skærpet fokus på olieselskabernes finansielle kapacitet. Energistyrelsen arbejder fuldstændig målrettet på at få afsluttet runden hurtigst muligt, og derfor er jeg glad for at kunne sige, at der snart kan præsenteres et samlet resultat i form af en redegørelse for Folketinget, inden de nye tilladelser kan gives til selskaberne."

Hvornår er det?

"Det er inden for meget, meget kort tid."

Hvad er det?

"Det er svært at sige, men det er inden for kort tid. Jeg håber selvfølgelig, at selskaberne har tålmodighed til at vente lidt endnu."

Kan du forstå, at selskaberne oplever, at de intet har hørt?

"Det har trukket ud, og det synes jeg også er ærgerligt. Især fordi selskaberne gerne vil i gang med at efterforske, og det har vi og den danske stat selvfølgelig kun en interesse i, at de kommer til."

Det danske olieselskab Danoil Exploration er blandt kritikerne og har undret sig over, at Energistyrelsen ikke kan give tilladelserne enkeltvis, hvis det er usikkerhed om specifikke selskabers finansielle formåen, der har fået processen til at gå i stå.

Hvad synes du om den udtalelsen fra Danoil?

"Hele udbudsrunde skal være afsluttet, og det er derfor, vi har gjort det sådan."

Men hvad er din forklaring på, at det går meget langsomt i Danmark?

"Det er fordi, vi har haft den dialog med selskaberne, og det er mit indtryk, at man i Energistyrelsen har gjort det, man kunne for at få det løst."

Men hvorfor har englænderne kunne have to udbudsrunder i samme periode?

"Det skal jeg ikke kunne sige, jeg kan bare sige, at man har gjort, hvad man kunne."

Kan du forstå, at selskaberne ikke hører noget?

"Vi har ikke forsøgt at skjule noget. Jeg synes da selvfølgelig også, at det er ærgerligt, for vi har en fælles interesse i at få det i gang så hurtigt som muligt. Og jeg lover nu. Eller jeg lover ikke, men jeg siger, at det er min vurdering, at det er på plads meget meget snart."

Dengang du ikke var minister men almindeligt folketingsmedlem, ærgrede du dig, når tingene ikke gik så hurtigt. En stor licensansøger har lige trukket sig inden for 14 dage.

"Det er der nok andre årsager til. Selvfølgelig er det ærgerligt, men det afgørende er, at nu får vi rettet det op, og så forventer jeg, at det snart er på plads."

Nordea: Maersk Line har reduceret sin flåde drastisk

Dong tryller rekordstort olieudslip ud af regnskab

Prosafes resultat mere end halveret i 2015

Lave oliepriser har ramt Statoil hårdt i 2015

Forsiden lige nu

Maersk går med som investor i ny digital handelsplatform

Maersk Line har investeret i den digtale platform NYSHEX for containerrederier, hvor en række konkurrenter i forvejen er investorer. "Endnu et eksempel på vores bestræbelse på at være en nøglespiller i industrien digitale transformation," lyder det fra Maersk Line.

Bunker Holding køber hollandsk leverandør

Bunker Holding har gennem sit joint venture Kaeline Group købt den hollandske bunkerleverandør SBI. Selskaberne ønsker ikke at sætte pris på opkøbet, hvor forhandlingerne gik i gang for omkring et halvt år siden.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere