ShippingWatch

Regeringsparti angriber Statoils udbytte til ejere

Når Statoil skal afskedige 5.000 ansatte, bør selskabet ikke udbetale udbytte til aktionærer, herunder den norske stat, siger to toppolitikere i norsk regeringsparti. Nye kurssmæk til Statoil.

Toppolitikere i det norske regeringsparti Høyre angriber ledelsen i landets statskontrollerede olieselskab Statoil for at fastholde sit udbytte til aktionærerne på et tidspunkt, hvor selskabet skal afskedige 5.000 medarbejdere. Det skriver Dagens Næringsliv.

Statoil har tabt i underkanten af 30 milliarder norske kroner i de tre første kvartaler af 2015, men selskabet fastholder, at det vil udbetale 23 milliarder kroner i udbytte til aktionærerne. Den norske regering har budgetteret med 15,4 milliarder kroner i udbytte fra Statoil i budgettet for 2016.

"Vi stiller spørgsmål ved, om udbyttet burde være betydeligt lavere eller måske nul i en tid, hvor selskabet taber så mange penge. Det er umusikalsk, at aktionærerne ikke tager sin forholdsmæssige del af byrden i dårlige tider ved at acceptere et lavere udbytte. Ejerne har haft nogle fantastiske år, da olieprisen gik fra 30 dollars til over 100 dollars. Nu må de de ansatte tage øretæverne. Det er lidt det samme, som vi så under finanskrisen, hvor det i mange tilfælde fremstod som vigtigere at skåne aktionærerne, mens krisen ramte almindelige mennesker," siger Nikolai Astrup, næstformand i Høyre, der bakkes op af partiets energiordfører Tina Bru.

Nikolai Astrup og Tina Briu understreger, at det er ledelsen i Statoil og generalforsamlingen, der fastsætter udbyttepolitikken, og at det både er rigtigt og nødvendigt, at Statoil skærer i omkostningerne for at styrke konkurrenceevnen.

"Men i denne alvorlige situation, som branchen og selskabet er i, må det være legitimt at have en offentlig debat om et tema, som har stor betydning for norsk økonomi og norske arbejdspladser," siger Tina Bru.

De to norske toppolitikere har støtte i deres synspunkter fra to erfarne aktører i de norske finansmarked, Anders Onarheim og Rune Selmar, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil fik sammen med de øvrige aktier på Oslo Børs store kursmæk mandag, hvor Statoil tynget af det seneste olieprisfald dykkede med 3,8 procent, mere end det dobbelte af hovedindekset på børsen.

Mandag eftermiddag var Statoil nede med tre procent og samtidig også børsens klart mest omsatte aktie.

Nu har Statoils nedtur også ramt rengøringspersonalet

Statoil trækker sig fra Alaska

Statoil sælger gasledning for halvanden milliard

Statoil fornyer kontrakter for 8,6 mia kr

 

 

 

Forsiden lige nu

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Norsk oliefonds sortlistning af rederier for at bruge beaching-værfter, opsigtsvækkende udspil fra ny rederiformand, opjustering i Norden og Skats svar på landsretsdom var blandt ugens tophistorier på ShippingWatch.

Danske skibsofficerer vil undersøge omfanget af sexchikane til søs

Søfartens Ledere vil sætte en ny undersøgelse af sexchikane til søs i gang for at bekæmpe problemet. "Det er et ekstremt tabubelagt område," siger formand Bjarne Cæsar Jensen. Antallet af sager om sexchikane er ganske få hos Søfartens Ledere, 3F og Danske Rederier.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere